Nabitý víkend v Muzeu regionu Valašsko
Nabitý víkend v Muzeu regionu Valašsko
foto: MRV

Valašsko - Tři zajímavé akce ve třech různých pobočkách připravuje o nadcházejícím víkendu Muzeum regionu Valašsko. Čeká vás velká oslava narozenin Hvězdárny Vsetín, mimořádné Dostaveníčko s hraběnkou v parku zámku Lešná u Valašského Meziříčí a úžasný výlet do vesmíru na zámku Vsetín.                                                                                                                                                       Hvězdárna Vsetín slaví narozeniny                                                                                                                                                                                                                                                              Vsetínská hvězdárna, která spadá od roku 2005 pod správu Muzea regionu Valašsko, si letos připomíná 70 let od svého otevření. Oficiální oslava proběhne na hvězdárně v sobotu 22. srpna od 16:00 do 23:00 hodin. Čekají vás zábavné aktivity pro děti, poutavé přednášky, prohlídky a pozorování, astroprojekce nebo zapálení slavnostní vatry s posezením u ohně a opékáním špekáčků. Součástí programu je i pátrání po truhle s pokladem nazvané Letní dobrodružství v muzeu. Za nepříznivého počasí se venkovní projekce a ohně ruší, další aktivity se přesunou do vnitřních prostor. Podrobný program a další informace najdete na webu www.muzeumvalassko.cz.
Nedělní dostaveníčko v Lešné
   Na zámku Lešná u Valašského Meziříčí probíhají každou druhou prázdninovou středu netradiční kostýmované prohlídky zámeckého parku. Muzeum se rozhodlo vyjít vstříc těm, kteří nemají čas v průběhu pracovního týdne, a připravilo mimořádné Dostaveníčko v zámeckém parku na neděli 23. srpna. Čeká vás příjemná procházka v doprovodu hraběnky, v rámci níž se dozvíte zajímavosti o parku i životě hraběcího rodu Kinských. K dispozici jsou tři termíny se začátky ve 14:00, 15:00 a 16:00 hodin. Kromě toho si můžete prohlédnout i zdejší výstavy a historické pokoje. Pro děti je připraveno zajímavé zpestření v podobě pátrání po zámeckém pokladu. Poslední prázdninové Dostaveníčko v zámeckém parku pak proběhne 26. srpna (v 10:00, 11:00, 13:30 a 14:30 hodin).
Planetárium na zámku Vsetín
   Na nevšední procházku blízkým i vzdáleným vesmírem vás pozve v neděli 23. srpna Muzeum regionu Valašsko. V Mramorovém sále vsetínského zámku otevře na celé odpoledne Mobilní planetárium, ve kterém budete moci pohodlně vleže zhlédnout úžasné astronomické projekce, doplněné poutavým výkladem pracovníků Hvězdárny Vsetín. Projekce začínají ve 14:00, 15:00, 16:00 a 17:00 hodin. Kapacita planetária je 25 osob, organizátoři proto doporučují přijít na vybranou projekci s určitým předstihem. I pokud si třeba budete muset chvíli počkat, nudit se nebudete. V ceně vstupného (plné 50 Kč, snížené 40 Kč – senioři a mládež do 26 let nebo 30 Kč – děti do 6 let) je prohlídka přízemí zámku. Můžete si také vyzkoušet pátračku po zámeckém pokladu nebo si užít krásný výhled ze zámecké věže.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.