Na Vsetíně startuje výstava Malba / sklo / design
Na Vsetíně startuje výstava Malba / sklo / design
Studentky SUPŠS při instalaci výstavy na zámku Vsetín. foto: Jiří Koňařík, MRV

Vsetín – Výběr nejlepších prací posledních let od studentů a pedagogů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Valašské Meziříčí nabídne výstava MALBA / SKLO / DESIGN, jejíž vernisáž proběhne v pátek 18. března od 17 hodin v Mramorovém sále zámku Vsetín. O hudební doprovod se postará duo verze kapely Ležérně a vleže.

Výstavu organizuje Muzeum regionu Valašsko ve spolupráci s Domem kultury Vsetín a Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou (SUPŠS) Valašské Meziříčí. Exponáty budou instalovány ve dvou výstavních prostorech – na zámku Vsetín a v sousední Galerii Stará radnice. „K vidění bude výběr z nejzdařilejších klauzurních i maturitních prací studentů napříč jednotlivými ateliéry sklářské školy, doplněný o ukázky ze současné tvorby jejich pedagogů,“ nastínila kurátorka výstavy a historička umění Muzea regionu Valašsko Olga Méhešová. „Konkrétně půjde o díla Jiřího Dorňáka, Josefa Divína, Ondřeje Strnadela, Jaromíra Šimurdy, Nikoly Kostkové, Viery Janušové, Adély Brózdové, Sebastiana Kitzbergera, Petra Szyrokeho, Jany Bilové a Kateřiny Hofmannové,“ doplnil spolukurátor akce Zdeněk Holoubek z Domu kultury Vsetín.

Sklářská škola ve Valašském Meziříčí byla založena za 2. světové války jako tovární učňovské středisko a od té doby prošla mnoha proměnami. Po sametové revoluci se z ní stala jediná střední sklářská škola na Moravě, která má navíc od roku 2001 vlastní sklářskou huť. Postupně se transformovala na střední uměleckoprůmyslovou školu a v současnosti nabízí vzdělání v různých oborech uměleckého i průmyslového zpracování skla. „Práce studentů slaví úspěchy na nejrůznějších soutěžích a jejich pedagogové patří ve svých oborech k uznávaným osobnostem. Přijďte si prohlédnout to nejlepší, co v posledních letech vytvořili a seznámit se s obory jako takovými. Výstava na zámku Vsetín a v Galerii Stará radnice potrvá do 22. května, otevřena bude každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin,“ pozvala Méhešová. Další informace najdete na www.muzeumvalassko.cz a www.dkvsetin.cz.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko