Na cestovatelské přednášky Zibury i Machalové hurá do Kázetka!
Na cestovatelské přednášky Zibury i Machalové hurá do Kázetka!
Ladislav Zibura. foto: Jitka Janu

Val. Meziříčí - I v následujících měsících pokračujeme v Kulturním zařízení ve Valašském Meziříčí se sériemi cestovatelských přednášek. Ta nejbližší je připravena na 22. února, kdy diváky zavede dvojice Michal a Zuza na cestu kolem světa na kole. Dále připravujeme pohled do Severní Korey s Milanem Burešem a vrátí se Ladislav Zibura i Hana Machalová.
   Cestování není v dnešní době téměř žádný problém a o tom se snaží přesvědčit také cestovatelé, jež přijíždějí do Valmezu vyprávět o svých jedinečných poutích napříč naší planetou. Ve čtvrtek 22. února zavítá do M-klubu dvojice Zuza a Michal, kteří se vydali na netradiční cestu kolem světa na svých bicyklech. „Nejdříve byla jen čára na mapě. Žádný propracovaný plán, jen směr a chuť vidět svět. Za tři roky jsme ji proměnili v desítky tisíc kilometrů, neuvěřitelná dobrodružství a mnohá setkání s lidskými osudy. Snadno jsme přivykli kočovnému životu a stali se závislými na nedotknutelné volnosti a lehkosti bytí, které přináší kolo s pěti brašnami,“ přibližuje Zuzka s Michalem. Zajímavostí může být tak fakt, že Zuzka se s přednáškou vydává do svého rodného města, jímž pro ni je Valašské Meziříčí.
Následující měsíce s cestování neslevíme. Hned 1. března přijede o Severní Koreji vyprávět cestovatel Milan Bureš. Ten měl, jako jeden z devatenácti českých dobrodruhů v posledních třech letech, možnost navštívit tuto téměř nejhůře dostupnou zemi světa. V průběhu neobvyklé přednášky s fotoprezentací přiblíží historii a současnost Severní Koreje, tak jak mu bylo politickou garniturou prezentováno a povoleno fotografovat.
   Duben pak bude měsícem návratů. Prvně bude ve čtvrtek 5. dubna ve svém cestovatelském stand upu bavit cestovatel Ladislav Zibura, který po svých „40 dní pěšky do Jeruzaléma“ přijíždí do Valmezu se svou druhou show „Pěšky mezi buddhisty a komunisty“. Tentokrát se tento čtyřiadvacetiletý excentrický poutník vypravil do Himaláje, neprobádaných údolí čínských řek a zapadlých nepálských vesnic. A o tom, jak se dá cestovat kolem světa jen s pětadvaceti dny dovolené, přijede radit vsetínská cestovatelka Hana Machalová, která boří mýty o tom, že cestování je drahé, časově náročné a nebezpečné. Návštěvníkům prozradí své fígle a podělí se o zkušenosti a zážitky z uskutečněných cest, neboť jak sama říká: vydávat se za dobrodružstvím, se dá s normálním zaměstnáním, rodinou a běžným platem.
   Vstupenky na všechny zmíněné cestovatelské přednášky pořídíte také v předprodeji, a to v Turistickém informačním centru ve Valašském Meziříčí a online na stránkách Kulturního zařízení www.kzvalmez.cz.
Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.