Muzeum zve na výstavu o historii pytláctví
Muzeum zve na výstavu o historii pytláctví
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín – Další nová výstava odstartuje v sobotu 9. října na zámku Vsetín. Nese název Na pytlácké stezce a Muzeum regionu Valašsko vás jejím prostřednictvím provede historií nezákonného lovu zvěře na Valašsku.
   Pytláctví u nás bylo v minulosti hojně rozšířené a na nějakého toho pytláka jste mohli narazit skoro v každé vesnici. Výstava na vsetínském zámku se zabývá hlavně obdobím od začátku 19. do poloviny 20. století, kdy byl jejich výskyt v našem regionu nejhojnější. „Návštěvník se dozví spoustu zajímavých informací z historie, může si prohlédnout raritní pytlácké zbraně, pasti či vábničky a dozví se i to, jak to vlastně bylo v minulosti s lovnou zvěří na Valašsku. Kromě pytláctví se pak výstava věnuje i historii čižby, tedy lovu ptáků,“ přiblížil kurátor výstavy a historik Muzea regionu Valašsko Pavel Mašláň (na snímku s jednou z unikátních pytláckých zbraní z 19. století).
   Výstava Na pytlácké stezce doplnila dvojici dalších dvou výstav, které začaly v muzeu na zámku Vsetín v průběhu září. Ta první nese název Někdo to rád sušené a hravou i poučnou formou přibližuje tradici sušení ovoce na Valašsku. Druhá se věnuje tvorbě uznávaného sklářského umělce a pedagoga Ondřeje Strnadela. Podle toho také její název Ondřej Strnadel: SKLO. „Ve všech třech případech jde o velmi zajímavá témata navázaná na historii i současnost regionu. Určitě mohu návštěvu výstav, ale vlastně i celého zámku, vřele doporučit. Najdete zde spoustu zajímavého poznání, ale i zábavu pro všechny generace. Tak, jak by to v současných muzeích mělo být,“ pozvala Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství Zlínského kraje, který je zřizovatelem Muzea regionu Valašsko.
Další podrobnosti o výstavách, akcích a další nabídce Muzea regionu Valašsko najdete na www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku @muzeumregionuvalasko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko