Muzeum zve na Festival ptactva
Muzeum zve na Festival ptactva
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Valašsko - Spojit příjemnou procházku s poznáním života ptáků kolem nás mohou účastníci Festivalů ptactva, které organizuje o nadcházejícím víkendu Muzeum regionu Valašsko. První proběhne v sobotu 10. října na Vsetíně, druhý v neděli 11. října u Choryňských rybníků.
   Na Vsetíně je sraz účastníků v 8:00 hodin u vstupu do Panské zahrady, ze strany od náměstí Svobody. Čeká vás vycházka v doprovodu muzejního zoologa Zdeňka Tyllera, který Vám poví spoustu zajímavostí o životě ptáků žijících v centru Vsetína a připojí například ukázku nárazových sítí pro odchyt ptáků. „Pro případ velmi silného deště je připravena i mokrá varianta na vsetínském zámku. Podívali bychom se do věže, kde je krom krásné vyhlídky i rozsáhlá přírodovědná expozice. K tomu by proběhla i přednáška o ptácích v místnosti s dataprojektorem. Pokud si nebudete jisti, volejte na telefonní číslo 775 284 222,“ nabídl Tyller.
   V neděli 11. října je start Festivalu ptactva v 8:45 hodin na vlakovém nádraží ve Lhotce nad Bečvou, odkud se účastníci vydají k Choryňskému rybníku. „Cestou i na místě se dozvíte spoustu zajímavostí z oblasti ornitologie a ekologie. Pozor, v tomto případě se akce za trvalého silného deště nekoná,“ sdělil Tyller.
   Festival ptactva je součástí mezinárodní kampaně BirdLife International, která má za cíl upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Za jejich pozorováním se vydají lidé nejen v České republice, ale i v dalších zemích po celé Evropě. Získaná data budou následně k dispozici na webu České společnosti ornitologické.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.