Muzeum regionu Valašsko zve na Zámecký masopust
Muzeum regionu Valašsko zve na Zámecký masopust
foto: MRV

Vsetín - Oblíbené lidové zvyky, bohatý doprovodný program i tradiční fašankové dobroty. To vše a mnohé další nabídne 5. ročník Zámeckého masopustu, který proběhne v neděli 23. února od 14 do 17 hodin na zámku Vsetín.
Masopustní tradice
Lidovými zvyky našich předků spojenými s fašankem vás letos provede Soubor valašských písní a tanců Vizovjánek s cimbálovou muzikou Ocún. Na programu nebude chybět vodění medvěda, pochovávání basy ani maškarní bál s výukou tanců. V Mramorovém sále se rovněž budou promítat dokumenty o masopustu na Valašsku.
Tradiční dobroty
Na masopustní slavnosti samozřejmě nemůže chybět vůně zabijačkových specialit. Pochutnat si budete moci i na pečených koblihách, skvělém mléčném karamelu, medovině a dalších tradičních dobrotách pro děti i dospělé.
Program pro děti
Pořádající Muzeum regionu Valašsko připravilo pro malé návštěvníky dílny s výrobou masek, malování na obličej, masopustní hernu, karneval se soutěží o nejlepší masku (od 15 do 15.30 hodin – pět nejlepších získá poukaz do dětského zábavního centra Džungle), pátračku po zámku o zabijačkovou jitrnici a spoustu další zábavy.
Hodně muziky za málo peněz
Vstupné na akci je vskutku symbolické (plné 50 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 110 Kč). Účastníci v maskách zaplatí pouze polovinu a všichni příchozí dostanou ke vstupence netradiční pečenou koblihu zdarma. V ceně jsou navíc i všechny výstavy (Svět kostiček: SEVA, Perníčky, Dušan Cendelín: Matrice dřevořezu), stálá expozice a vyhlídka ze zámecké věže. „Všechny co nejsrdečněji zveme. Přijďte za námi na zámek zažít masopustní veselí a dozvědět se také trochu zajímavostí o této prastaré a krásné tradici. Těšíme se na vás,“ vzkázala na závěr koordinátorka akce Milada Fohlerová. Více na www.muzeumvalassko.cz a Facebooku Muzeum regionu Valašsko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.