Muzeum obsadí netopýří
Muzeum obsadí netopýří
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín – Netopýra by si za domácího mazlíčka vybral jen málokdo. Vypadá jako myš s křídly, vydává odpudivý pisklavý zvuk a panují o něm zvěsti, že saje lidskou krev. Možná na něj ale změníte názor, pokud navštívíte akci Muzea regionu Valašsko s názvem Netopýří noc, která proběhne v sobotu 4. září od 19 hodin na zámku Vsetín.
   Netopýří jsou jedinými savci, kteří dokáží aktivně létat. V noci nebo za soumraku opouštějí úkryty a vydávají se na lov. „V prostoru se skvěle orientují díky schopnosti echolokace. Ústy nebo nosem vydávají zvuk, který se po střetu s překážkou vrací zpět k jejich sluchovým smyslům,“ uvedl kurátor akce a zoolog Muzea regionu Valašsko Zdeněk Tyller. Jedna z podčeledí zvaná upíři se vyznačuje tzv. hematofágií, tedy že saje krev teplokrevných živočichů. Právě odtud pochází předloha lidských upírů ve filmových hororech i spousta mýtů o netopýrech obecně.
    Akce na zámku Vsetín vás ale přesvědčí, že jde o vcelku milé a hlavně hodně užitečné zvíře, které si rozhodně zaslouží lidskou ochranu. „Nejdříve si něco povíme o životě netopýrů a poté bude následovat ukázka živých exemplářů lovících v Panské zahradě,“ pozval Tyller.
   Pokud to nestihnete v sobotu na Vsetín, nevadí. Ve čtvrtek 16. září proběhne Netopýří noc i na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Role průvodce životem jedinečného savce se v tomto případě ujme uznávaný odborník Jiří Šafář. Podrobnosti o obou akcích najdete na webu www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko