Muzeum na zámku Vsetín vystaví tradiční ovocné druhy z Valašska
Muzeum na zámku Vsetín vystaví tradiční ovocné druhy z Valašska
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Na dvě stě exponátů unikátních i běžných odrůd ovoce z valašských sadů a luk nabídne tradiční podzimní výstava, která proběhne od čtvrtku 10. do neděle 13. listopadu v Muzeu regionu Valašsko na zámku Vsetín. Třešničkou na dortu bude v neděli 13. listopadu přednáška známého odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.

Jedna výstava s názvem Krajové odrůdy ovoce na Valašsku už proběhla konce října na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí a měla velký úspěch. Také na Vsetíně bude pro návštěvníky připravena bohatá škála jablek, hrušek a dalších druhů ovoce, které byly nebo aktuálně jsou typické pro náš region. Vzorky pro výstavu poskytli přední pěstitelé nejen z Valašska a k vidění budou běžné odrůdy i opravdové unikáty. „Máme tady například odrůdy jablek, jež se na Valašsku pěstovaly od 20. do 50. let minulého století. Nechybí ani dnes už málo vídané kdoule a další zajímavé druhy ovoce,“ nastínila kurátorka výstavy Ivana Spitzer Ostřanská (na snímku).

V neděli 13. listopadu od 14 hodin výstavu vyšperkuje přednáška předního českého odborníka Radoslava Vlka a jeho kolegů z Mendelovy univerzity Brno. „Čeká nás poutavé povídání a spousta zajímavostí o krajových odrůdách i ovocnářství na Valašsku jako celku. Pan Vlk byl u nás už loni a jeho přednáška měla velmi pozitivní ohlas. Všechny co nejsrdečněji zveme,“ vzkázala Ostřanská.

Další podrobnosti o výstavě, přednášce i dalším programu Muzea regionu Valašsko najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz a Facebooku či Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko