Multižánrový U:FEST podruhé obohatí festivalovou scénu (nejen) v Rožnově pod Radhoštěm
Multižánrový U:FEST podruhé obohatí festivalovou scénu (nejen) v Rožnově pod Radhoštěm

Rožnov – U:FEST tematicky pokračuje ve vymezené lince, tedy ve zkoumání zprostředkování kultury a umění v době vysoké technologické digitalizace a AI. U:FEST zajímá, jak se tento silně progresivní trend promítá do současného života a ovlivňuje již tradiční umělecké formáty. Od 9. do 10. června čeká návštěvníky Brillovky několik dramaturgických linek a doprovodné aktivity.

Novinkou U:FESTU je páteční (9.6.) přednáškový blok pro žáky, studenty i veřejnost ohledně alter života v on-line prostředí, které nejen zjednodušuje a zrychluje komunikaci či zpříjemňuje život, ale také přináší i negativní aspekty. A co o nás jednotlivé portály ví, jaké data sbírají, jak se tyto informace dají využít, v horším případě zneužít, a co s tím, přijedou do Rožnova rozebrat a vysvětlit žurnalisté a experti na on-line komunikaci Miloš Čermák, Robert Břešťan a Antonín Šlach. Další novinkou je Blackout stage, taneční warm-up celého U:FESTU v pátek večer na otevřené terase Brillovky. Tu promění v klubovou scénu pod širým nebem s výhledem na Radhošť DJ z platformy Blackout Crew s exceletním hostem DJ Orbithem. „V sobotu 10. 6. se můžou návštěvníci těšit na hlavní část U:FESTU. Na nádvoří proběhne Outside music stage, kde vystoupí progresivní Něco něco, etablovaní Dva, experiment festivalu Grunik&Forest, moderně znějící Khoiba a uvolnění Hello Marcel. Světelnou scénu této stage a i workshopy pro zájemce si vzal na starost VJ Fra Zae. Na Soundart&Music stage se svými hudebně performativními projekty vystoupí Veronika Svobodová, Tomáš Niesner a švédská mistrině slova a hudby Fagelle. Mluveným slovem budou pokračovat ve 3.etáži M. Čermák, A. Šlajch, R. Břešťan, které doplní Lukáš Grygar. Martin Ožvold bude zájemce brát na specifické a velmi zajímavé soundwalky. A na terase bude pokračovat Blackout stage s chillsound zónou,“ pozval na hlavní část akce místostarosta města Tomáš Gross. Pro návštěvníky bude připraven i specifický doprovodný program: ÚDIF (úžasné divadlo fyziky) se svými laboratořemi, výstava vizuálů českých videoher, KARIKO bude zájemce provázet světem tisku DIY. „Prostě program bude natolik zajímavý a obsahově plný, že na festivalu by byla škoda nebýt. Garantujeme, že prožitek z U:FESTU 2023 neskončí nedělním obědem,“ dodal Martin Beníček, vedoucí odboru školství a kultury.

Festival pořádá Město Rožnov pod Radhoštěm a Téčko, příspěvková organizace a koná se díky podpoře: 3. etáže; Strozy; Brillovky; Innovative Sensor Technology (IST); BROSE a Zlínského kraje, za mediální podpory Českého rozhlasu, Radia 1, TV Beskyd. Festival probíhá pod záštitou hejtmana Zlínského kraje, Ing. Radima Holiše.

Podrobnosti na www.ufest.cz

Mgr. Petra Graclíková, tisková mluvčí MěÚ Rožnov pod Radhoštěm