Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec po desáté
Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec po desáté
foto: Obal CD,

Vsetín - Komponovaný hudební pořad mladých cimbálových muzik a úspěšných dětských interpretů lidových písní z Valašska zahájí jubilejní 10. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec 2018. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 28. června od 19.00 hodin ve velkém sále Domu kultury Vsetín a bude spojen s poctou valašskému zpěvákovi Josefu Lažovi.
   „Předchozí devátý ročník festivalu jsme zahajovali vzpomínkovým koncertem Valašské nebe, odkazujícím na přední osobnosti valašského muzicírování Jana Pelára, Josefa Országa-Vraneckého mladšího, Jana Nepomuka Poláška a Arnošta Kubešu, Jaroslava Štiku, Jana Rokytu, Zdeňka Kašpara, Bedřicha Lichnovského, Milana Švrčinu, Horymíra Sušila a další. V letošním roce bychom na něj rádi navázali a představili mladé talentované interprety a nositele lidové písně a muziky na Valašsku,“ přiblížila Klára Blažková, která je spoluautorkou pořadu spolu s Janem Rokytou.
   Návštěvníci koncertu se mohou těšit na vystoupení čtyř dětských, mládežnických a již etablovaných cimbálových muzik z různých koutů Valašska. Vedle tří vyzrálých pěveckých skupin se představí také vsetínské naděje: Vojtěch Frňka, Eliška Pospíšilová z Malé Jasénky, Tereza a Jiří Kašparovi ze Vsacánku.
   Koncert bude spojen se symbolickou poctou legendárnímu valašskému zpěvákovi Josefu Lažovi. U této příležitosti je připravováno ve vydavatelství Indies Happy Trails 2CD Valašský zpěvák Josef Laža s dosud nevydanými rozhlasovými snímky zpěváka za doprovodu Cimbálové muziky Technik Ostrava, které bude uvedeno do života právě v rámci koncertu Valašské studánky, kde si jej zájemci mohou také zakoupit.
   V pořadu účinkují: Cimbálová muzika Malá Jasénka (Vsetín), Cimbálová muzika Bukovinka a dívčí sbor Jaderničky (Bystřice pod Hostýnem), Cimbálová muzika Mladá Kašava (Zlín), Cimbálová muzika Kosár Petra Valy (Rožnov pod Radhoštěm), Pěvecká družina Surovo drevo (Vsetín), Pěvecká skupina BLAženky (Vsetín) a vybraní účastníci celostátní soutěže Zpěváček ze Vsetína.
   Slovem provází Jan Rokyta. Mediálním partnerem koncertu je Český rozhlas Ostrava.
   Vstupné: 150 Kč. Předprodej probíhá od 28. května na pokladně kina Vatra.
   Více o festivalu na: www.dkvsetin.cz/mff-vsetinsky-krpec/
Mgr. Klára Blažková, PR Manager Dům kultury Vsetín s r. o.