Městská knihovna hostí výstavu Významné osmičky v českých dějinách 20. století
Městská knihovna hostí výstavu Významné osmičky v českých dějinách 20. století
Výstava potrvá do konce dubna. foto: Knihovna Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí - Významné osmičky v českých dějinách 20. století v obrazech, filmových dokumentech a zákonech - to je název výstavy Knihovny Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Výstava je ke zhlédnutí ve vestibulu Městské knihovny Valašské Meziříčí knihovny do konce dubna. Je součástí programů oslav 100. výročí naší republiky.
   Výstava připomíná čtyři události, které se staly důležitými mezníky v dějinách Československa 20. století, neboť zásadním způsobem ovlivnily lidské životy, rozhodování každého jednotlivce, ale také formování společnosti jako celku. Každý člověk, který prožil alespoň část svého života v minulém století, byl totiž postaven bez vlastního přičinění do složitých historických situací, na něž musel nějakým způsobem reagovat. Často to bylo rozhodování opravdu osudové a formovalo budoucnost českého národa, jeho samotnou existenci, ale i jeho charakter.
Výstava, zachycující roky 1918, 1938, 1948 a 1968, má 3 části:
Obrazová část – události jednotlivých roků jsou představeny prostřednictvím dobových fotografií, denního tisku, propagačních materiálů atd.
Filmové dokumenty – QR kódy odkazují na zajímavé filmové dokumenty na YouTube, které byly vybrány k jednotlivým událostem.
Zákony – ukázky zákonů a vládních nařízení, které státní orgány přijímaly v dané době.
Mgr. Zdeňka Smahlová, ředitelka Městské knihovny Valašské Meziříčí