Masarykova veřejná knihovna Vsetín získala razítko Dobré praxe
Masarykova veřejná knihovna Vsetín získala razítko Dobré praxe
foto: MěÚ Vsetín

Vsetín - Masarykova veřejná knihovna Vsetín (MVK) získala razítko Dobré praxe za skvělé fungování. Do soutěže byla vybrána v rámci celorepublikové sítě Zdravých měst, která má 130 členů. Vyhlášení výsledků se konalo ve středu 31. října v rámci celostátní konference „Podzimní školy Zdravých měst v Břeclavi“. Certifikát převzaly zástupkyně knihovny Helena Gajdušková a Kateřina Janošková spolu s místostarostkou města Simonou Hlaváčovou. Titul je vždy udělen městu nebo instituci, které svou kvalitou služeb pro občany inspiruje další obce.
   „Na ocenění jsme byli navrženi za multikulturní aktivity. Bylo moc přínosné, že jsme se mohli prezentovat na platformě Národní sítě Zdravých měst, kde jsme jak představitele měst a obcí, tak koordinátory sítě Zdravých měst seznámili s činností naší knihovny, řekla ředitelka MVK Helena Gajdušková.
   Vsetín je městem, kde je poměrně silně zastoupena vietnamská komunita. „Dále pak ukrajinská a mongolská. Najdou se zde také rodiny z Kazachstánu, Ruska a dalších zemí. Jejich přítomnost si knihovna začala více uvědomovat díky kurzům výuky češtiny, které u nás organizuje Centrum pro integraci cizinců,“ přiblížila Kateřina Janošková z MVK.
   Pro lidi z jiných zemí, kteří se do Vsetína přistěhovali a dosud příliš nevyužívali knihovních služeb, vytiskla MKV letáky. „Jsou psány v jejich rodných jazycích. Cizince informují o tom, že si mohou půjčit knihy nejen psané česky, ale také ukrajinsky, mongolsky, vietnamsky či rusky. Zároveň jsme je k nám pozvali a naše služby jim podrobně představili,“ přiblížila Helena Gajdušková.
V knihovně se rozhodli zaměřit na lidi původem z jiných zemí ještě více a vytvořit pro ně přátelštější prostředí nejen formou služeb, ale také aktivit, které mohou přitáhnout i vsetínskou veřejnost a představit jí rozmanité kultury, mentalitu a životní styl příslušníků jiných národností.
   „Jsme si vědomi, že ve vsetínských firmách pracuje řada cizinců. S nedostatkem pracovních kapacit se potýkají i další města v České republice a služba v podobě poskytování kurzů prostřednictvím knihovny, je inspirací, jak cizincům nabídnout práci i výuku češtiny,“ uvedla místostarostka Simona Hlaváčová.
   Knihovna získala v Břeclavi první razítko Dobré praxe. Město Vsetín už vlastní čtyři tituly, za kampaň Česko proti chudobě, za fairtradové město, za vánoční charitativní večer pro Charitu a za finanční řízení města a jím zřízených organizací.
   Na facebookových stránkách Národní sítě zdravých měst probíhá hlasování o nejlepší dobrou praxi za rok 2018, kde je zařazena i Masarykova veřejná knihovna Vsetín.
Alexandra Buršíková, tisková mluvčí MěÚ Vsetín