Masarykova veřejná knihovna Vsetín slaví 100 let
Masarykova veřejná knihovna Vsetín slaví 100 let
foto: Masarykova veřejná knihovna Vsetín

Vsetín – Po celý letošní rok si budeme připomínat 100 let výročí vzniku naší knihovny.
   V roce 2021 slaví Masarykova veřejná knihovna Vsetín 100 let své existence. Jedná se bezesporu o významnou událost, kterou si chceme po celý rok připomínat. Postupným procesem a vývojem nejrůznějších německých i českých čtenářských spolků a čítárny, které byly základem, datujeme vznik knihovny 2. února 1921.
   Od tohoto dne se několikrát změnil její název. Knihovna si prošla mnohými represemi i totalitními režimy v době fašistické, komunistické i normalizační, ale také přerody a znovunalezeními demokracie, svobody a ducha kultury, vzdělanosti, platformy pro diskusi a otevřenost názorům i občanským aktivitám. Věříme, že ani v nejtěžších dobách nezapomněla na své nejzákladnější poslání. A takovou je snad až do dnů dnešních a děkujeme za to. I díky vždy osvícenému vedení a skvělému týmu knihovnic a knihovníků se zápalem a nadšením pro věc proplula s čistým štítem až ke svým 100 letům. Za svůj život získala knihovna a její pracovníci několik významných ocenění jak z kruhů odborných, tak od svých uživatelů, čtenářů a fanoušků, čehož si považuje nejvíce. A proto se všemi svými příznivci chce své kulatiny oslavit jak se patří.
   Oslavy nám stále trochu znemožňuje epidemiologická situace a nemožnost se osobně potkávat.I přesto máme připravena různá překvapení, změny a novinky, kterými si tento “oslavový” rok společně zpříjemníme.
   Těšit se můžete například na výroční sborník, videa, každý měsíc se v magazínu potkáte s našimi knihovníky. Jakmile to situace dovolí, uskuteční se i živá setkání a ta správná oslava.
   Jsme rádi, že jsme na konci loňského roku získali titul „Městská knihovna roku 2020“.
   I ve spojení se stým výročím nám zejména v tak nelehké době dává toto ocenění víru a naději, že jdeme dobrou cestou a všem děkujeme, že nás na ní doprovázíte.
Masarykova veřejná knihovna Vsetín