Marius Kotrba 60. Brillovku ozdobí unikátní výstava
Marius Kotrba 60. Brillovku ozdobí unikátní výstava
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov - Marius Kotrba 60. Tak se jmenuje výstava u příležitosti nedožitých 60. narozenin rožnovského sochaře a malíře Maria Kotrby, která se uskuteční v Rožnově pod Radhoštěm v industriálním prostoru bývalé továrny Loana, dnes zrekonstruovaného komplexu s názvem Brillovka. Vernisáž a slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 30. srpna od 17.30 hodin ve velkém sále v Brillovce v Rožnově pod Radhoštěm. Výstava potrvá do 5. října 2019.
   Marius Kotrba (1959–2011) je v širším povědomí vnímán především jako sochař osobitého rukopisu a autor řady výrazných realizací do veřejného prostoru. Jeho bronzové sochy Svatý Kryštof na olomouckém dálničním obchvatu, Spravedlnost na Moravském náměstí v Brně, Dobrý Pastýř na dálničním úseku Bělotín – Hranice na Moravě nebo pískovcová Loď v rožnovském parku jsou dnes nezpochybnitelná ikonická díla českého sochařství. Nyní se můžete jeho díly pokochat při výstavě v Rožnově pod Radhoštěm. „Místo výstavy je velmi symbolické, nachází se doslova přes cestu od ateliéru, ve kterém Marius Kotrba žil a tvořil,“ říká o blížící se výstavě Jakub Sobotka, ředitel pořádajícího T klubu – kulturní agentury. Výstava v prostoru Brillovky uspořádaná k nedožitým šedesátinám Maria Kotrby skutečně vychází ze specifického charakteru místa. Výběr je proto zaměřen především na sochy ze sádry a velkoformátové malby. Výstava prezentuje charakteristické sochařské kompoziční typy, uvádí příklady odlišných stylizací figury. Symbolicky je zařazena socha Svatého Kryštofa. Marius Kotrba vždy vytvářel sochařskou situaci jako celek, v rovině formy i významu. Současná výstava proto obsahuje sochy i malby a pracuje s komplementární vzájemností významové bělosti sádrových soch a živé barevnosti obrazů. „Návštěvníci výstavy mají možnost porovnat tvorbu otce a syna. V galerii 3. Etáž, která je od Brillovky vzdálena jen pár metrů, se ve stejném čase koná výstava obrazů Tadeáše Kotrby,“ doplnil zajímavost Jakub Sobotka.
   Vernisáž - slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 30. srpna 2019 od 17.30 hodin ve velkém sále v Brillovce v Rožnově pod Radhoštěm. Výstava potrvá do 5. října 2019. Je otevřena pondělí - pátek (10 - 12 hodin a 13 - 17 hodin), sobota (11 - 14 hodin). Kurátorem výstavy je Iva Mladičová.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.