Lidé se mohou projet historickým vlakem s prezidentem Masarykem
Lidé se mohou projet historickým vlakem s prezidentem Masarykem
foto: Plakát.

Valašsko - České dráhy vypraví tuto sobotu 25. srpna historický vlak, který připomene 90. výročí Dráhy prezidenta Masaryka.
   V čele soupravy pojede historická motorová lokomotiva T 478.1004 Bardotka. Hlavní program bude připraven ve Valašských Kloboukách.
Historická souprava vyrazí v 9.35 z Valašského Meziříčí a pojede přes Vsetín, Horní Lideč a Valašské Klobouky do Bylnice. Odtud se ve 12.20 vrátí zpět do Vsetína, znovu zajede do Bylnice a v 16.16 odtud bude odjíždět zpět do Valašského Meziříčí. Vrcholem oslav ve Valašských Kloboukách bude ve 14.50 příjezd vlaku, který přiveze postavu T. G. Masaryka a ministerskou delegaci. Návštěvníci se můžou těšit na dobový program se stylovou hudbou, malým řemeslným jarmarkem a občerstvením.
   V souvislosti s horkým a suchým počasím a rizikem vzniku požáru podél tratě ČD nemůžou na tento vlak nasadit původně plánovanou parní lokomotivu Matěj. Nahradí ji historická motorová lokomotiva Bardotka.
   Program oslav 90 let Dráhy prezidenta Masaryka ve Valašských Kloboukách začne v 10.50 na nádraží., kde začne výlet historickým vlakem na otočku do Bylnice nebo rovnou až do Vsetína a zpět. Podle Rajnochové půjde o zážitek pro celou rodinu, z něhož si cestující odnesou více než jen repliku dobové jízdenky. Ve 14 hodin se na viaduktu pod nádražím otevře naučný chodník s pamětními pražci, návštěvníky čeká také vernisáž výtvarného workshopu, který dá novou tvář nádražní zdi. Ve 14.50 přijede na vlakové nádraží historický vlak s T. G. Masarykem a ministerskou delegací, proběhne uvítání prezidenta a budou proneseny projevy k výročí dráhy. Následovat bude dobový program, na němž nebude chybět poštovní úřad s unikátními pohlednicemi a razítkem; účast historických spolků, legionářů, četnictva, hasičů, Sokolů nebo řemeslný jarmárek. Připravena je také výstava veteránů a železničářských artefaktů, virtuální prohlídka Masarykova salónního vozu, občerstvení nebo stylová hudba dvacátých a třicátých let v podání The Jazz Train.
Irena Frolová, Zlin.cz