Královna českého soulu Marie Rottrová zavítá do Vsetína
Královna českého soulu Marie Rottrová zavítá do Vsetína
foto: DK Vsetín

Vsetín – První dáma českého soulu, ostravská rodačka, výborná zpěvačka, pianistka a skladatelka se po více než 15 letech vrací na Vsetín. Tentokrát se můžeme těšit na její galakoncert s big bandem Septet Plus Orchestra a hostem Petrem Němcem. Koncert se uskuteční 28. listopadu 2023 od 19 hodin ve velkém sále Domu kultury Vsetín.

Marie Rottrová pochází z hudebnické rodiny, otec byl varhaník, matka zpěvačka. Od mládí se učila hrát na klavír. Po maturitě na bohumínském gymnáziu pracovala jako úřednice ostravské pobočky Československé státní spořitelny. Tehdy se zúčastnila hudební soutěže hledající mladé talenty, kterou doprovázel orchestr Gustava Broma. Následně dostala pozvánku do Československé televize, kde vystoupila poprvé s písničkou J. Hammera a J. Hořce Rozmarné stvoření. Později se kolem ní objevilo několik vynikajících textařů, kteří pro ni dokázali napsat kvalitní písňové texty. Jmenujme kupříkladu Jiřinu Fikejzovou, Jaroslava Wykrenta či Jaromíra Nohavicu. V soulovém období byla Marii Rotterové vzorem Aretha Franklin, podle které získala přídomek „česká Lady soul“. Zpěvačka působila ve skupinách Samuel, Majestic, Flamingo a Neřež. Nazpívala přes 500 evidovaných skladeb a vydala okolo stovky singlů a alb.

„Mimo osvědčené hity zazní i písničky ze začátků její kariéry, za které si Marie Rottrová vysloužila přezdívku ‚Lady Soul‘. Tato česká hudební ikona za doprovodu hudebního tělesa zazpívá samozřejmě i písně, které ji vynesly na pomyslný Olymp. Můžeme se tedy těšit na hudební klenoty jako například Lásko voníš deštěm, Ten vůz už jel, Skořápky ořechů, Markétka, Zřejmě letos nikde nejsou kytky, S tím bláznem si nic nezačínej a mnohé další,“ dodává za produkci dramaturgyně Eva Hennelová.

Vstupenky jsou v předprodeji od 1. srpna na www.dkvsetin.cz a na pokladně kina Vatra. Nenechte si ujít unikátní příležitost vidět a slyšet jednu z předních tuzemských zpěvaček.

Jakub Hekl, DK Vsetín