Kraj podpořil zápis Masopustních mečových tanců na Seznam nemateriálních statků
Kraj podpořil zápis Masopustních mečových tanců na Seznam nemateriálních statků
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Krajští radní podpořili iniciativu Slováckého muzea v Uherském Hradišti a souhlasili se zápisem Masopustních mečových tanců na celonárodní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury.

Radní Zlínského kraje vyjádřili souhlas s podáním nominace Masopustních mečových tanců z Uherskobrodska na zápis do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Informovala o tom radní pro kulturu Zuzana Fišerová.

„Souhlasným stanoviskem Rady Zlínského kraje byla dána možnost zapsat krajský statek na prestižní celonárodní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, který spravuje Národní ústav lidové kultury se sídlem ve Strážnici. Předkladatelem návrhu na zápis je Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, které je pověřené vedením Centra péče o tradiční lidovou kulturu Zlínského kraje,“ sdělila radní Zuzana Fišerová a dodala. „Smyslem této iniciativy je nejen zvýšení prestiže, ale také docílení maximální možné ochrany a podpory toho unikátního kulturního dědictví.“

V návrhu Slováckého muzea v Uherském Hradišti je mj. uvedeno: „Tradice mužských mečových tanců je dodnes neoddělitelnou součástí každoročních masopustních obchůzek na Uherskobrodsku, které patří mezi nejrozšířenější obyčeje zvykoslovného cyklu. Na našem území se tento ojedinělý statek lidové kultury zachoval ve své původní podobě především na Uherskobrodsku, kde se tradice tanců spojených s masopustními obchůzkami udržela pouze ve třech obcích – Strání, Komňa a Bystřice pod Lopeníkem. Společným prvkem je starobylá řetězová a kruhová forma tance.“

Na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky figuruje zatím 30 položek. Za Zlínský kraj jimi momentálně jsou: Slovácký verbuňk, Jízdy králů na Slovácku, Valašský odzemek a Tradiční hody s právem na Uherskohradišťsku. Slovácký verbuňk a Jízdy králů na Slovácku již také byly zapsány do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva (UNESCO).

Mgr. Helena Mráčková, Krajský úřad Zlínského kraje