Kontrabasové kvarteto Bumlebass ukáže, jak lze hrát na basu
Kontrabasové kvarteto Bumlebass ukáže, jak lze hrát na basu

Val. Meziříčí – Kontrabasové kvarteto Bumblebass je těleso složené ze čtyř bývalých studentů pardubické konzervatoře, kteří si řekli, že kontrabas je neprávem považován za nástroj čistě doprovodný. Chceme našemu publiku ukázat mnoho možností, jak se dá na basu hrát.

Vznikli jsme v červnu roku 2014. Během doby fungování našeho kvarteta se nám podařilo vystavět si rozmanitý repertoár, takže jsme schopni se přizpůsobit Vašim požadavkům. Spolupracujeme s kontrabasovým kvartetem The Pink Elephants.
Naším repertoárem se prolíná mnoho stylů, od jazzu a swingu, přes klasickou, filmovou a populární hudbu až k rocku i k metalu.
Notový materiál si buď vytváříme sami, nebo přejímáme již hotové aranže, ty byly sepsány povětšinou Mgr. art. Františkem Machačem či prof. Miloslavem Gajdošem, průkopníkem kontrabasové komorní hry. Hrajeme též původní skladby amerického skladatele Tonyho Osborna.

Ondřej Sejkora

Ondřej Sejkora je vycházející hvězda kontrabasové scény. Narodil se v Kunčí u Slatiňan. Jeho první krůčky k muzice směřovala jeho matka, vedoucí tamního folklorního souboru. Ondra se nejprve začal učit na housle, záhy ale přesedlal na kontrabas, který mu učaroval natolik, že ho začal studovat. Na ZUŠ ho učil Radek Pokorný, na pardubické konzervatoři absolvoval v roce 2019 v dělené třídě Radka Pokorného a Františka Machače. Je laureátem soutěže Františka Černého a Jana Geissela (2016), absolutním vítězem soutěže Františka Simandla v Blatné (2016), absolutním vítězem soutěže Pro Bohemia (2013) a může se pyšnit též čestným uznáním ze soutěže konzervatoří. Sólově debutoval provedením Bottesiniho Somnambuly s Filharmonií Hradec Králové. Spolupracoval též se souborem Barocco sempre giovanne, se kterým spolu s Petrem Pavíčkem uvedli Bottesiniho Gran Duo v úpravě pro dva kontrabasy. V současnosti je studentem JAMU ve třídě prof. Miloslava Jelínka.

Petr Pávíček

Petr Pavíček je rodák z Dolní Rovně u Holic. Na kontrabas začal hrát ve čtrnácti letech pod vedením Františka Machače, u kterého též v letech 2010-2016 studoval na pardubické konzervatoři. Již během jeho studií se mu podařilo dosáhnout nemalých úspěchů, z jeho sbírky cen jmenujme třeba 2× první místo na soutěži Pro Bohemia Ostrava (2013, 2015) nebo čestné uznání na soutěži Františka Simandla v Blatné (2014). Sólově debutoval v roce 2014 provedením Spergerova 15. koncertu s Komorní filharmonií Pardubice, se kterou v roce 2016 provedl i koncert J. K. Vaňhala Es dur. Po roce studií brněnské JAMU ve třídě prof. Miloslava Jelínka se Petr rozhodl věnovat komorní tvorbě především v rámci Chanson Tria CouCou.

Jan Hrubeš

Jan Hrubeš je pardubický rodák. Na kontrabas hraje už od svých devíti let. Spolu s Ondřejem ho pojí láska k folkloru, své dětství strávil ve folklorním souboru Perníček, kde hrál na kontrabas v muzice. Na ZUŠ ho nejprve učila Dagmar Bořková, posléze si ho převzal Radek Pokorný, jenž ho připravil na konzervatoř, kterou v roce 2018 absolvoval v dělené třídě Radka Pokorného a Františka Machače. Z jeho úspěchů můžeme jmenovat druhou cenu na soutěži Pro Bohemia (2013) či třetí cenu na soutěži Františka Černého a Jana Geissela (2016). Krom hry na kontrabas se ale Jan věnuje i naprosto odlišnému oboru: je úspěšným studentem chemie na Univerzitě Pardubice, kde v roce 2019 završil svá studia ziskem titulu inženýr v oboru organické chemie. V současné době se věnuje studiu dirigování na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze ve třídě Jiřího Petrdlíka a Jaroslava Brycha, dále studuje doktorát v oboru didaktiky chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Martin Brádle

Martin Brádle se narodil v Chuchelně u Semil, tamtéž byl i odkojen hudbou. Přes sborový zpěv, hru na klavír, hru na kostelní varhany a baskytaru se dostal ke studiu kontrabasu na ZUŠ Liberec (prof. Vladislav Dlask), ZUŠ Jaroslava Kvapila Brno (prof.Karel Malana) až na konzervatoř Pardubice (prof. Helena Navrátilová). Svá studia dokončil na Pražské konzervatoři, kterou v roce 2010 absolvoval (prof. Tomáš Vybíral). Svoji lásku k basovým tónům uplatňuje kromě kvarteta i v několika orchestrech České republiky (Český národní symfonický orchestr, Plzeňská filharmonie aj.) a ve své jazzové kapele BredliBand.

Termíny: Út 7.3. v 19:00 hod.
Vstupné: 150 Kč
Místo konání: Velký sál KZ
Pořadatel: S-klub

KZ Valašské Meziříčí