Končící výstavu ZIKMUND 100 doplní promítání cestopisného dokumentu
Končící výstavu ZIKMUND 100 doplní promítání cestopisného dokumentu
foto: Jiří Balát

Zlínský kraj - Už jen několik dní – pouze do 31. července – probíhá ve Zlíně, v prostorách bývalého obuvnického muzea, výstava ZIKMUND 100. Tento projekt navazuje na cestu slavné dvojice Hanzelky a Zikmunda po Asii uskutečněné v letech 1959-1964. V roce 2018 se mladí cestovatelé z Plzně - Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek - vydali ve šlépějích H+Z, aby vyfotili místa, která před 60 lety zdokumentovala legendární dvojice Jiří Hanzelka - Miroslav Zikmund.
   „Výstava představuje sto párů fotografií: vždy jednu sadu z archívu H+Z a druhou ze současnosti. Společně vydávají úžasné svědectví o tom, jak moc – anebo jak málo – se za šest desetiletí proměnil asijský kontinent,“ řekl při zahájení ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec. Projekt ZIKMUND 100 muzeum uspořádalo k letošním stým narozeninám Miroslava Zikmunda, který je mj. také nositelem Záslužného vyznamenání prvního stupně Zlínského kraje.
   Během cesty mladých plzeňských cestovatelů vznikl cestopisný dokument CESTA JAKO ŽÁDNÁ ZE STA, který se bude promítat ve středu 24. července od 19:00 ve Zlíně - v Aule 106 Univerzity Tomáše Bati v budově U18 na Štefánikově ulici. Film přináší pozoruhodná setkání a příběhy, které provázely putování Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka. Vstupné je 100 Kč.
Mgr. Helena Mráčková, Krajský úřad Zlínského kraje