Koncert pro celou rodinu – OUPN ÉR. Přijďte oslavit prázdniny!
Koncert pro celou rodinu – OUPN ÉR. Přijďte oslavit prázdniny!

Rožnov - Poslední červnovou sobotu 29. 6. proběhne na rožnovském koupališti za podpory Města Rožnov pod Radhoštěm velký koncert pod širým nebem, který nabídne rozmanitou rockovou a popovou hudbu. Hlavními aktéry budou: slovenská zpěvačka Jana Kirschner, kapely Poetika a Zrní a písničkářka Beata Bocek. Chybět nebude pestrý výběr občerstvení, atrakce pro děti – prostě vše, co ke správné letní akci patří.
   Hvězdou "Oupn Ér" bude Jana Kirschner, jež je označována též první dámou slovenského popu. Nasbírala nespočet hudebních cen, část své kariéry strávila v Londýně, kde nahrála album Shine a takříkajíc je stále v kurzu, o čemž svědčí i vinylová reedice alba Krajina Rovina u jejího současného vydavatele Universal Music. Se svým novým programem "Komorne", kde angažovala smyčcové kvarteto Spectrum Quartett, absolvovala úspěšné turné po slovenských městech. Na rožnovském koupališti se představí s kompletní kapelou.
   Pro mladší generaci je pódium rezervováno pro Poetiku, naději českého popu s prvky rapu. Je to mladá hudební skupina, která se v roce 2016 katapultovala svým debutovým singlem Zkouším žít mezi nejhranější interprety toho roku. Na úspěch prvního hitu navázala kapela písní Každou vteřinou a prvním albem Trinity (2017). Ve stejném roce byla Poetika nominována na objev roku v anketě Český slavík. V roce 2018 odjela vyprodané turné s kapelou Mirai, a poté další s rapperem Lipem. Momentálně skupina pracuje na druhém albu a intenzivně koncertuje.
   Večerní program vyvrcholí kapelou Zrní, která patří ke špičce české alternativně rockové scény. Vyprodávají velké sály a jsou lákadlem různých festivalů od Aše po Jablunkov. V jejich osobitém stylu se snoubí náladové texty s jednoduchými písničkami. S talentem na melodie a mísením moderního zvuku jsou Zrní ikonou novátorství a hledačství na české alternativní scéně. Od hraní na ulici se vypracovali na její pomyslný vrchol. O aktuálním směru kapely velmi dobře vypovídá jejich poslední album Jiskřící, se kterým se Zrní zvukově i textově přesouvají z přírody do současného městského prostoru.
   Festival zahájí v Rožnově oblíbená slezská folková písničkářka Beata Bocek, která v našem kraji určitý čas žila a Valašsko ji zásadně ovlivnilo, a také zde má řadu příznivců a přátel. Její hudba je melodická, propletená emocemi. V textech se můžete setkat jak s duchovní, tak přírodní tématikou. Využívá zvukomalebnosti polského jazyka, v němž je většina jejích textů. V současnosti žije s rodinou ve Švédsku.
   O doprovodný program pro děti, které mají na koncert vstup zdarma, se postarají rožnovští loutkáři divadélka Rolo a v areálu bude také stánek, kde si budou moci nechat namalovat obličej.
Vstupenky v první vlně za zvýhodněnou cenu 180 Kč jsou v prodeji v našich obvyklých předprodejích a na www.tka.cz do 2. června. Věříme, že počasí vyjde, a těšíme se na vaši návštěvu.
Martin Valášek , dramaturg TKA, Rožnov p. R.