Když hrůzná realita předčí fikci. Galerie Slováckého muzea vystavuje obrazy Lubomíra Typlta
Když hrůzná realita předčí fikci. Galerie Slováckého muzea vystavuje obrazy Lubomíra Typlta

Zlínský kraj – V Galerii Slováckého muzea byla minulý čtvrtek zahájena výstava obrazů Lubomíra Typlta, jednoho z významných představitelů nejen české, ale i evropské figurální malby.

Za velkého zájmu návštěvníků byla ve čtvrtek v Galerii Slováckého muzea zahájena výstava malíře Lubomíra Typlta. Po výtvarných studiích v Praze u profesorů Šalamouna a Načeradského studoval na akademii umění v Düsseldorfu u čelních představitelů německé malířské moderny Markuse Lüpertze, Gerharda Merze a především u A. R. Penka.

Po mnohaletém střídání pobytu mezi Berlínem a Prahou se teď Lubomír Typlt natrvalo vrátil do Čech. V Uherském Hradišti vystavuje tento čelní představitel střední generace české figurální malby vůbec poprvé.

„Výstava je koncipovánajako průřez za posledních asi devatenáct let tvorby Lubomíra Typlta. Je proto možné si všimnout formálních i obsahových změn a vývoje. Jsme rádi, že lidem z Uherského Hradiště a okolí můžeme představit současnou českou malbu, která patří k tomu nejlepšímu a nejrespektovanějšímu, co v České republice máme,“ uvedl kurátor výstavy Lukáš Malina.

Výrazný rukopis Typltovy malby obsahoval vždy velmi vážná témata. Obrazy šokují svou tísnivou a znepokojivou atmosférou. V dnešní době tak jeho malby působí jako naplněné proroctví.

„Tento fakt si uvědomuji a je mi z toho úzko. Tyto obrazy jsou dělané jako fikce, ukazují situace, které jsou svým způsobem znepokojující. Jenže realita teď tuto fikci daleko předběhla. Každý umělec se snaží apelovat na společnost do doby, dokud to jde… Třeba Picasso maloval Guernicu, protože mu tehdejší světová situace nedala spát. Také moje obrazy byly dříve jen apel, aby to tak daleko nedošlo… Bohužel jsou dnes ale realitou,“ myslí si Lubomír Typlt.

Ojedinělou výstavu svědčící o nezastupitelné roli umění ve vnímání světa kolem nás můžete v Galerii Slováckého muzea zhlédnout do 5. června.

Tomáš Ježek