Kapela Zrní představí ve Vsetíně novou desku Široko daleko
Kapela Zrní představí ve Vsetíně novou desku Široko daleko
foto: DK Vsetín

Vsetín – Měsíc květen přinese do Domu kultury koncert jedné z nejzajímavějších kapel současné české hudební scény – Zrní. Skupina, která se pohybuje mezi alternativou a popkulturou, na Vsetíně představí nové album Široko daleko. Po dvou deskách, na kterých experimentovali s elektronikou, se Zrní navrátili k jednoduchosti a původnímu nástrojovému složení. Jakou energii s novou deskou na Vsetín přivezou, se můžou diváci přesvědčit v Malém sále Domu kultury ve čtvrtek 11. května od 19 hodin.

„Poslední koncert kapely Zrní proběhl na Vsetíně v malém sále v roce 2019. Následující tři roky byly pro spoustu kapel, umělců a vůbec celý kulturní průmysl náročné. Ale domnívám se, že pro velkou část z nich to byla také příležitost k uměleckému posunu a vývoji. A myslím, že právě kapela Zrní patří mezi ty, které toho využily ke své inspiraci a posunu, a přetavily mnohdy i náročnou zkušenost ve smysluplnou a hodnotnou hudbu,“ říká produkční Zdeněk Holoubek ze vsetínského Domu kultury. Zrní se na hudební scéně pohybují už přes dvacet let, v nezměněné sestavě koncertují již od roku 2001. Nezaměnitelná je poetika v jejich textech, práce s elektronikou i skladatelsko-producentský přístup, v němž fúzují žánry a panuje absolutní volnost.

Na turné, během kterého se zastaví i ve vsetínském Domě kultury, představí své čerstvé album Široko daleko. „Písničky na albu Široko daleko vznikaly v průběhu pandemie v roce 2021. Pod vlivem pocitů pomíjivosti a smrtelnosti a zároveň nepomíjivosti a nekonečna, který pandemie přinesla, a za který jí vděčíme,“ popisují vznik nového alba Zrní s tím, že se na novém albu odklonili od elektroniky a navrátili ke svým kořenům.

Deska, kterou produkoval Ondřej Ježek a masteroval Tomáš Karásek, se nese v duchu svobody a lehkosti. „Texty jsou zenový, o pomíjivosti, o blbostech a dost o lásce, která tam někde po odstranění rozumu evidentně neustále číhá,“ dodávají Zrní. Vstupenky na vsetínský koncert jsou již v prodeji. „Přijďte si poslechnout Zrní v květnu na vlastní uši k nám do kulturáku na Vsetíně,“ pozval závěrem na koncert produkční Holoubek.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín