Kam za kulturou v kraji: Začátek nového roku je na kulturní akce bohatý
Kam za kulturou v kraji: Začátek nového roku je na kulturní akce bohatý
foto: Archiv Klub kultury Napajedla

Zlínský kraj - Výstavy fotografií, čokoládový festival, cestovatelské povídání i pravá valašská zabijačka...to vše vás čeká tento týden na Východní Moravě.
   Od pátku 17. do neděle 19. ledna bude Sportovní hala Euronics ve Zlíně patřit Čokoládovému festivalu. Program nabídne výstavu o historii čokolády, ukázky vaření s čokoládou, degustace, vystoupení, soutěže a stánkový prodej. Domácí mazlíčky nechejte doma, mezi čokoládové dobroty nemohou. Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.
   V Napajedlích na Zlínsku si v sobotu 18. ledna odpoledne dávají dostaveníčko cestovatelé a světoběžníci, aby se zúčastnili 10. ročníku Cestovatelského Mišmaše. Program v Kině Napajedla začíná ve 13 hodin, nabídne povídání Ondřeje Smeykala o návštěvě u Aboriginců, Slávka Krále a jeho stopování se psem po Asii. Inspiraci na nejlepší treky Jižní Ameriky přinese David Šrámek. Monika Benešová prošla sama pěšky 4200 km z Mexika do Kanady, Jan Petřík má návod na to, jak zdolat rychle Hedvábnou stezku. K programu Mišmaše patří kulinářské zážitky včetně kulinářské show, hudební produkce, tombola o atraktivní ceny.
   Milovníci tradičních chutí si nenechají ujít pravou Valašskou zabijačku v provedení řezníka Luďka Matyščáka z Velkých Karlovic. Vše podstatné se odehraje v sobotu 18. ledna od 8 do 15 hodin na parkovišti za Obchodním domem ve Zlíně. Ve spolupráci s Bistrotékou Valachy se pod širým nebem budou připravovat od rána zabijačkové speciality, zapíjet se bude pivními speciály, k poslechu zahraje heligonka.
   Zvonice Soláň, ležící na hřebeni Vsetínských Beskyd, zve na výstavu fotografií Ing. Mariána Béreše. Tento autor, původem z Košic, momentálně žije v Rožnově pod Radhoštěm. Fotí hlavně přírodu a detaily architektury. Za svou tvorbu získal již několik ocenění. Výstava bude zahájena promítáním filmu v sobotu 18. ledna ve 13.30 hodin a potrvá do 10. března 2020.
   Ojedinělou výstavu s názvem „Baťa: Náš závod je závodem dělníků“ nabízí denně od 9 do 17 hodin až do 1. března Zlínský zámek. Na výstavě, která je instalována v I. patře zámku, jsou k vidění unikátní fotografie, které dosud nebyly zveřejněny. Nabízejí pohled do původní výroby největšího obuvnického závodu u nás, a to ještě před tím, než ji jen o několik let později zcela proměnila expanze závodu a další modernizace jeho provozů.
   Další akce najdete v rubrice KULTURA, v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz
Zlin.cz