Kam za kulturou v kraji: Fašanky, plesy i Ledové království
Kam za kulturou v kraji: Fašanky, plesy i Ledové království
foto: Archiv CCRVM

Zlínský kraj - Masopustní týden nabídne fašanky, plesy i Ledové království
   Zajímavý a pestrý svět obojživelníků a plazů žijících u vody objevíte na Výstavě fotografií Ondřeje Nágla v areálu Živá Voda v obci Modrá nedaleko Velehradu. Vernisáž proběhne 21. února v 16 hodin, výstava pak bude k vidění do 26. dubna 2020. Doplní tak zážitek z prohlídky unikátního areálu Živá voda.
   Jednou z největších společenských událostí února ve Zlíně bude 13. Reprezentační ples podnikatelů Zlínska, který se koná v sobotu 22. února od 20 hodin v Interhotelu Moskva ve Zlíně. Průvodci plesem budou herci Jan Čenský a Markéta Hrubešová. V bohatém programu vystoupí mimo jiné zpěvačka Marcela Holanová, manželé Petra a Roman Vojtkovi, oblíbené hudební a taneční skupiny. účastníci plesu nepřijdou ani o bohatou tombolu.
   Fašank v duchu tradic Slovácka připravilo na 22. února město Kunovice. Fašančáři mají sraz před radnicí ve 12.30 hodin, fašankovou obchůzku zahájí ve 13 hodin výstřel z děla, poté se průvod se vydá na obchůzku městem. V památkovém domku budou připraveny zabíjačkové dobroty, ve Slováckém sklepě pak ochutnávka ovocných destilátů. Chybět nebudou ani koblihy, mužský a ženský sbor. Večer bude patřit besedě u cimbálu s pochováváním basy.
   Fašanková obchůzka v Uherském Brodě bude zahájena v neděli 23. února ve 13.30 hodin. Průvod se vydá od Domu kultury a na trase městem bude procházet historickým centrem. Při zastávkách místní folklorní soubory budou předvádět tradiční mečové tance. Fašank ukončí v 16 hodin symbolické pochovávání basy v atriu Muzea J. A. Komenského.
   Největší festival masopustních tradic v České republice se koná každoročně ve Strání v Bílých Karpatech. Program Festivalu masopustních tradic začíná v pátek 21. února a končí v úterý 25. února o půlnoci symbolickým pochováním basy.
   Děti budou v neděli 23. února ve Velkých Karlovicích soutěžit O pohár strašidýlka Razuláka. Oblíbený závod pro děti od 2 let na lyžích i snowboardu se uskuteční na sjezdovce Horal ve Ski areálu Razula. Děti se mohou zúčastnit jak jednotlivých závodů, tak také rovnou celého seriálu a pokusit se tak získat hlavní cenu! Registrace probíhá od 12 hodin, samotný závod potom od 13 hodin. Další závod proběhne 1. března.
V Rožnově pod Radhoštěm na ulici Palackého je pro návštěvníky opět připraveno Ledové království. Letošní novinkou je speciálně upravený Ledový dům. K vidění bude 12 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit. Součástí prohlídky je ledový bar s drinkem zdarma. Prohlídky probíhají s průvodcem v malých skupinkách osob, proto je doporučená rezervace.
   Další akce najdete v rubrice KULTURA, v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz
Zdeněk Urbanovský