Kam za kulturou druhý únorový víkend
Kam za kulturou druhý únorový víkend

Zlínský kraj - Druhý únorový víkend přeje milovníkům tance i jídla.
   Hanácká obec Břest na Kroměřížsku srdečně zve na 9. břestský Obecní ples, který se bude konat 7. února ve zdejším Kulturním domě. K tanci i poslechu bude hrát Los Playboys a Dechová hudba Hanačka. Připravena je taneční show s orientálními motivy a vystoupení krasojezdkyň v sálové cyklistice.
   Do Napajedel na Zlínsku se vypravte 8. února na VepřoFest aneb Slavnosti masopustu. O masopustu se odpradávna traduje, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. VepřoFest proběhne od 10 do 17 hodin v areálu za Novým klášterem a budou to pro Napajedla historicky první vepřové hody pod otevřenou oblohou. Pro pohodlí návštěvníků budou postaveny velkokapacitní stany, které budou částečně vytápěné. Smlsnout si zde můžete na všem, co patří ke klasické zabijačce, od voňavých jitrnic přes naducaná jelítka, klasický krvavý prejt až po vymazlenou tlačenku.
   Sobotní večer 8. února bude v Uherském Hradišti patřit 24. Zdravotnickému plesu. V Klubu kultury bude zahájen v 19.30 hodin, moderátor David Vacke postupně představí swingový orchestr Zatrestband, Olgu Lounovou s kapelou, cimbálovou muziku Harafica, pozve na bohatý raut, do cukrárny či na košt vína.
   Obec Tlumačov na Zlínsku svůj Reprezentační ples pořádá v sobotu 8. února od 20 hodin v sále Otrokovické besedy. Je připraven zajímavý program, v němž nebude scházet vystoupení tlumačovských seniorek, mažoretek ze skupiny Kontrasty Hulín či bohaté občerstvení. Dopravu z Tlumačova do Otrokovic a zpět zajistí autobusy.
   Milovníci bílé stopy vyrazí v sobotu 8. února do Velkých Karlovic-Léskového, aby se zúčastnili tradiční Noční stopy Valachy. Jedná se o závod s neobyčejnou atmosférou běžkování za tmy s čelovkou. Před setměním se v 16 hodin uskuteční závody dětí, hlavní závod startuje v 18 hodin.
   Poctou napajedelskému rodáku, světově proslulému klavíristovi Rudolfu Firkušnému, který se v tomto městě narodil 11. února 1912, je tradiční koncert v klášterní kapli v Napajedlích. Letos se tohoto pravidelného Setkání s hudbou ujme trio Klari Veroni (housle Veronika Pospíšilová, klarinet Klára Míčová, piano Veronika Davidová). Koncert proběhne 9. února od 17 hodin, vstupné dobrovolné.
Martina Hofrová