K Zikmundovým 102. narozeninám připravilo muzeum několik akcí
K Zikmundovým 102. narozeninám připravilo muzeum několik akcí
foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Zlínský kraj – Slavný cestovatel Miroslav Zikmund oslavil v neděli 14. února 102. narozeniny. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně chystá u této příležitosti několik projektů.
   Před dvěma lety se bouřlivě slavila Zikmundova stovka, letos jsou oslavy z řady důvodů umírněnější. V první řadě je to samozřejmě dáno hrozbou covidu a souvisejícími opatřeními, ale je tu také obvyklá skromnost oslavence, který svá výročí připomíná jen nerad a obvykle je odbývá konstatováním, že všechno, co mohl, už řekl.
   Důležitější mu připadá připomenutí nedožitých stých narozenin Jiřího Hanzelky, jeho druha na legendárních cestách světem ve 40. až 60. letech minulého století. „Jsem rád, že si na něj vzpomněli i ve zlínském muzeu, kde pro něj připravili i výstavu,“ konstatoval Zikmund. Hanzelka by se stovky dožil 24. prosince 2020.
   Výstava s názvem Jiří Hanzelka 100 let – pocta cestovateli je instalována ve výstavních prostorách Muzea jihovýchodní Moravy Zlín a kromě ukázek ze života a díla Jiřího Hanzelky obsahuje také fotografie Tomáše Vaňourka a Lukáše Sochy z jejich cesty po stopách Hannzelky a Zikmunda v Asii z roku 2018 a také informace o přípravě Expedice Z101. Ta bude hledat místa v Africe a Jižní Americe, jež v letech 1947 až 1950 navštívili inženýři Hanzelka a Zikmund.
   Do pomyslného zástupu gratulantů se připojila řada osobností veřejného a kulturního světa nejen ze Zlína a České republiky, a také pracovníci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně v čele s ředitelem Pavlem Hrubcem: „Pan inženýr Zikmund je osobnost, kterou u nás všichni bez rozdílu chováme v úctě až nábožné, které si vážíme a kterou máme prostě rádi. Moc bychom si přáli, abychom mu mohli poblahopřát jako v jiných letech, ale letos to prostě nebude možné. Snad ho potěšíme aspoň všemi projekty, které připravujeme nejen pro letošní rok na různých místech republiky i světa díky bohatému archivu H+Z, jenž muzeum spravuje.“
   Miroslav Zikmund se stále zajímá o dění kolem sebe a především „v jeho oboru“. Velmi bedlivě sleduje aktuální dění kolem nově vznikající Nadace Zikmundova vila, která sídlí na adrese, na níž on sám ve Zlíně prožil více než půl století. Těší ho sledovat i cesty mladých cestovatelů, pro něž se stali s Jiřím Hanzelkou vzorem – je to potvrzení, že předání archivu cestovatelů a jeho zpřístupnění veřejnosti jejich dílo nejen uchová, ale slouží jako zdroj informací a inspirace a je dále rozvíjeno.
Irena Frolová, Zlin.cz