Hvězdárna zve na krásy letní oblohy
Hvězdárna zve na krásy letní oblohy
foto: Josef Beneš

Val. Meziříčí - Léto nabité zajímavými zážitky nabídne veřejnosti Hvězdárna Valašské Meziříčí. Poznávat a obdivovat bude moci krásy denní a noční oblohy i samotnou hvězdárnu.
   „Kromě večerních pozorování budeme po celé prázdniny, vždy v pracovní dny a sobotu, pořádat denní prohlídky. Návštěvníky provedeme všemi budovami včetně Ballnerovy hvězdárny z roku 1929,“ říká pracovnice hvězdárny Naďa Lenžová. Na odborných pracovištích si lidé prohlédnou, případně vyzkoušejí techniku, s níž astronomové a návštěvníci pozorují Slunce a jiné hvězdy, komety nebo meteory.
   Pestrá bude i nabídka jednorázových akcí. „Začneme 25. července programem pro rodiny s dětmi, nazvaným Sluneční soustava v přírodě. O necelé tři týdny později – 12. srpna – pozveme návštěvníky na tradiční noční poležení na naší zahradě, spojené s pozorováním meteorického roje Perseid. Úkaz známý jako padající hvězdy právě dosáhne svého maxima,“ informuje Lenžová.
   Ani letos nebude chybět pobytový astronomický tábor, kam se pravidelně sjíždějí děti z různých koutů republiky a který bývá obsazen už na počátku roku. „Zato na druhý turnus příměstského tábora, jenž proběhne od 24. do 28. srpna, máme ještě volná místa. Děti si zde užijí spoustu zábavy, her, soutěží a výletů,“ sděluje pracovnice hvězdárny.
Více informací na www.astrovm.cz.
Přehled prázdninových akcí pro veřejnost
1. července – 31. srpna (pracovní dny a soboty v 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00 hod., s výjimkou 6. července) – Denní prázdninový program (prohlídka vybraných pracovišť, Ballnerovy hvězdárny, vnitřních i venkovních expozic, seznámení s dalekohledem, za příznivých podmínek pozorování Slunce, jasných hvězd a planet)
10. července – 19. července – Astronomický tábor – kapacita naplněna
25. července ve 14:00 a v 15:00 hod. – Sluneční soustava v přírodě (program pro rodiny s dětmi – o nejdůležitějších tělesech Sluneční soustavy s využitím modelů a pomůcek). Na akci je nutné přihlásit se na tel. 571 611 928 nebo e-mailu info@astrovm.cz – do pátku 24.7. do 12:00 hod. Rezervace je platná po potvrzení.
3. srpna – 7. srpna – Letní putování vesmírem – příměstský tábor I. – kapacita naplněna
12. srpna ve 21:30 hod. – Meziříčská noc padajících hvězd (vezměte spacáky a karimatky, lehněte si na zahradě hvězdárny do trávy a pozorujte s námi úchvatné divadlo v podání meteorického roje Perseid)
24. srpna – 28. srpna – Letní putování vesmírem – příměstský tábor II. – lze se přihlásit u Radka Krause, tel. 571 611 928 nebo e-mailu rkraus@astrovm.cz.
Mgr. Josef Beneš