Gympleři oslaví 30 let na scéně. Na country couráku představí nový videoklip
Gympleři oslaví 30 let na scéně. Na country couráku představí nový videoklip
foto: DK Vsetín

Vsetín – Již třicet let vystupují na festivalech, přehlídkách a country bálech, pořádají navštěvovaný country festival i sérii vánočních koncertů. Takoví jsou nezastavitelní vsetínští Gympleři. Country kapela, kterou v roce 1993 na gymnáziu ve Vsetíně založili Martin Kožich a Martin Mrlina, v letošním roce oslaví kulaté výročí speciálním koncertem nazvaným „Country courák aneb Gympleři 30 let“. Kromě známých písní a nových hitů se fanoušci mohou těšit také na řadu vzácných hostů a v neposlední řadě na premiéru nového profesionálního videoklipu. Country večer se uskuteční ve Velkém sále Domu kultury ve Vsetíně v sobotu 4. listopadu od 19 hodin.

„Gympleři vznikli v roce 1993 v podobě šestičlenné sestavy spolužáků ze vsetínského gymnázia,“ vzpomínají na začátky kapely zakladatelé Martin Kožich a Martin Mrlina, kteří svou kapelu podle místa jejich setkání také pojmenovali. Za třicet let působení se v kapele vystřídalo 28 muzikantů a muzikantek, zpěváků a zpěvaček. V současné době Gympleři vystupují ve své již osmnácté sestavě.

„V aktuálním složení hrajeme už od roku 2015, příštím rokem zahájíme společnou desátou sezonu,“ prozradil zpěvák Gymplerů Martin Mrlina. Kromě obou zakládajících členů v kapele v současné době působí zpěvačka Petra Vaňková s manželem kytaristou a bandžistou Ondřejem Vaňkem, na baskytaru hraje Jana „Skypi“ Cagašová. Za bicí soupravou pravidelně vídáte Jakuba Šnevajse, vedle něj s houslemi a mandolínou Michala Burdu. Doprovodnou kytaru má na krku Milan „Čoček“ Bezděk.

Parta muzikantů v průběhu let vydala osm hudebních alb, z nichž tři jsou věnována vánočním písním v country provedení. Vánočně laděné písně také každý druhý rok v adventním a vánočním čase zaznívají na „vánočním turné“, které doprovází pěvecký sbor a smyčcové kvarteto složené ze spřátelených muzikantů a zpěváků. „Country Vánoce kapely Gympleři a přátel jsou vánoční koncerty, které ve Vsetíně a okolních i vzdálenějších obcích pořádáme každý druhý rok už od roku 2002,“ uvedl Martin Kožich. Celkem Gympleři odehráli již čtrnáct sezón.

„V době covidové, kdy jsme byli nuceni zrušit naše vánoční koncertní turné, jsme se pustili do natáčení vlastních domácích vánočních videí,“ vzpomíná Martin Kožich. Fanoušky tak

Gympleři potěšili alespoň na dálku prostřednictvím třech klipů k písním Vánoční valčík, Tvé cukroví a Vlak vánoční. Všechny můžete najít na YouTube.

Gympleři pořádají také hudební festival Starý dobrý western na přehradě Bystřičce, jehož první ročník proběhl již v roce 1999. „Z původního festivalu na jedno odpoledne se během let rozrostl do akce probíhající po tři dny na třech scénách,“ popisuje Martin Mrlina. V průběhu čtyřiadvaceti ročníků přivítal Starý dobrý western nespočet interpretů – od začínajících kapel přes oblíbená regionální country uskupení až po hvězdné tváře české i zahraniční country scény.

Své třicetileté výročí se kapela rozhodla oslavit dalším z řady Country couráků, které ve Vsetíně již dříve organizovala. „Náš pořad Country courák není novinkou. V průběhu let se od původního pravidelného koncertování na domácí půdě přetavil ve významný koncert, který pořádáme k oslavě či připomenutí milníků naší kapely, jako je například právě třicáté výročí,“ vysvětlil Kožich. Country courákem oslavili desáté, patnácté, osmnácté, dvacáté i dvacáté páté výročí, loučili se se starou sestavou a uvedli sestavu novou nebo pokřtili nové CD.

„Těšíme se na setkání s našimi přáteli, fanoušky a podporovateli u oslavy dalšího významného výročí. Srdečně zveme do vsetínského kulturního domu, kde v sobotu 4. listopadu zahrajeme v aktuální sestavě a prostřednictvím hostů a fotografií budeme také vzpomínat,“ láká na Country courák Martin Kožich. Roli moderátorů slavnostního večera zastanou bývalí členové Gymplerů – Daniel Káčer a René Mikulenka.

Speciálním překvapením v programu bude jedna velká premiéra. „Ke třicátému výročí jsme sobě i našim fanouškům nadělili dárek v podobě profesionálního videoklipu v režii Jirky Novotného,“ doplnil Martin Mrlina. Klip k písni, která patří do aktuálního repertoáru, nejen svým názvem potvrzuje přátelství a soudržnost kapely a v pozadí také upozorňuje na krásné výročí její třicetileté existence. Fanoušci, kteří by na klipu chtěli mít také svůj podíl, mohou kapelu podpořit na Startovači.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín