Galerie Václava Chada ve Zlíně slaví 10 let. U příležitosti oslav chystá výroční výstavu
Galerie Václava Chada ve Zlíně slaví 10 let. U příležitosti oslav chystá výroční výstavu
foto: GVCH

Zlínský kraj – Kulatých deset let své existence slaví v tomto roce Galerie Václava Chada sídlící na zámku ve Zlíně. Má za sebou 71 výstav a pro letošek chystá řadu dalších. Včetně té, která pod názvem „Opět spolu – 10 let Galerie Václava Chada“ bude na podzim věnována oslavám galerijního výročí. Aktuálně jsou zde k vidění dvě výstavy – „Z ticha ke světlu - Dvojí osud, dvojí sochařské dílo, jedno přátelství." sochařů Františka Stöhra a Františka Navrátila a společná prezentace prací deseti absolventů Ateliéru skla „LOOP“.

Už deset let se na zlínské kulturní mapě nachází Galerie Václava Chada. Za tento čas pro veřejnost připravila nejen na sedm desítek výstav, ale také doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek, přednášek nebo workshopů. „Deset let kreativity, inspirace, vášně a vzrušujících vizuálních příběhů,“ tak vnímá dosavadní historii galerie její vedoucí a kurátorka, Miroslava Ptáčková. „S umělci, návštěvníky i našimi podporovateli společně vytváříme příběhy a zaplňujeme svět barvami.“

K výrazným počinům patřily výstavy Adrieny Šimotové „Grafitový anděl“, „Obrazy“ Theodora Pištěka nebo fotografická „Takoví jsme byli?“. Dlouhodobě jsou v hledáčku galerie absolventi baťovské Školy umění. V průběhu své existence tak představila díla Václava Chada, Alexe Berana, Milady Schmidtové, Jana Rajlicha nebo Miroslava Šimordy. Několikrát také uvedla sklářské umělce, například Stanislava Libenského a Jaroslavu Brychtovou, Petra Stanického či Michaelu Spružinovou.

Hlavní část oslav se uskuteční na podzim, a to formou výstavy „Opět spolu – 10 let Galerie Václava Chada“, kdy budou znovu vystavena umělecká díla autorů, jež galerii provázeli po celou dobu její existence. „Bude naším poděkováním všem, kteří se s námi podělili o své umělecké vizionářství a měli jsme možnost se s nimi setkat na této nezapomenutelné cestě,“ doplňuje ředitelka galerie, Dagmar Výlupková.

Letošní výstavní plán mimo to obsahuje i další zajímavé expozice a představí autory jako jsou například Zdeněk Rozkopal, Štěpán Zavřel nebo Svatopluk Slovenčík. Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.

Plán výstav na rok 2024

7. 12. 2023 - 16. 2. 2024 - František Stöhr a František Navrátil – Z ticha ke světlu – dvojí osud, dvojí sochařské dílo, jedno přátelství

14. 12. 2023 - 16. 2. 2024 - LOOP – výstava absolventů Ateliéru Designu skla

6. 3. – 10. 5. 2024 Ateliér „kresby“ Livie Kužuškové

30. 5. – 13. 8. 2024 Zdeněk Rozkopal

30. 5. – 13. 8. Štěpán Zavřel

19. 9. – 8. 11. Opět spolu – 10 let Galerie Václava Chada

5. 12. 2024 – 28. 2. 2025 Svatopluk Slovenčík

12. 12. 2024 – 28. 2. 2025 Slow fashion: začni u sebe

Kateřina Martykánová