Galerie Stará radnice představí tvorbu vsetínské výtvarnice Jaroslavy Frankové
Galerie Stará radnice představí tvorbu vsetínské výtvarnice Jaroslavy Frankové
foto: Plakát.

Vsetín - V měsíci dubnu promění přední vsetínská výtvarnice Jaroslava Franková prostory Galerie Stará radnice na zahradu plnou květů rozličných barev a tvarů. Svoji výstavu maleb, kreseb a textilií s názvem „Kouzelná zahrada“ věnuje oslavě přírody a jara.
   Jaroslava Franková je známá především výtvarnou tvorbou pro děti. Mnohým z nich otevřela cestu k výtvarnému umění také jako pedagožka výtvarného oboru, který založila na základních uměleckých školách v Rožnově pod Radhoštěm a ve Vsetíně, kde působila přes 40 let – od svých dvaceti až do odchodu do penze. Jejími žáky byli například akademický malíř Miroslav Adámek nebo architekt Libor Šosťák.
   Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor modelářství a návrhářství obuvi a módních doplňků. Po ukončení školy pracovala v závodě na výrobu obuvi v Třebíči – Borovině, kde se během krátké doby vypracovala na přední návrhářku, jejíž modely získaly věhlas doma i v zahraničí. Svou kariéru designérky předčasně ukončila a naplno se věnovala jak péči o rodinu, tak své pedagogické profesi doma ve Vsetíně.
   Vlastní výtvarné tvorbě se začala intenzivněji věnovat až v penzi. Kromě ilustrací pohádkových postaviček pro děti, které jsou nezaměnitelné díky originální šrafovací technice a výrazné barevnosti, kreslí motivy inspirované přírodou. Oblibu nachází v karuselových tvarech květů. Jejich souměrný kruhový tvar a obrysové linie nanáší štětcem nebo centropenem na papírový nebo textilní materiál a trpělivě vyplňuje bohatou ornamentací. Dokonalý tvar květu na jednobarevném či jemně kolorovaném podkladu vizuálně odkazuje ke krajce i mandale. Díky využití některých technologických postupů při práci s textilem, například techniky protisu a originálních kolážových postupů s máčenou gázou a kolorovanou textilií na režném plátně, dociluje zajímavé struktury povrchu a v celku velmi příjemného vizuálního efektu.
   Výstava bude zahájena ve čtvrtek 5. dubna 2018 v 17 hodin a potrvá do 29. dubna.
   Otevírací doba: úterý – neděle 14.00–17.00 hodin.
Mgr. Klára Blažková, PR Manager Dům kultury Vsetín s r. o.