Galerie Stará radnice bude hostit výstavu slovenského výtvarníka Jána Pečarky
Galerie Stará radnice bude hostit výstavu slovenského výtvarníka Jána Pečarky
foto: DK Vsetín

Vsetín – Soubor abstraktních obrazů Jána Pečarky v ucelené výstavě nazvané Organika míří do Vsetína. Přehlídku děl slovenského umělce bude v lednu hostit vsetínská Galerie Stará radnice. Zahájení výstavy proběhne za účasti autora ve čtvrtek 18. ledna od 17 hodin. Vernisáž hudebně doprovodí Jan Žamboch. Výstava bude k vidění v galerii až do 29. února.

„V rámci pravidelné spolupráce s partnerským městem Stará Ľubovňa se v lednu v Galerii Stará radnice ve Vsetíně představí slovenský výtvarník Ján Pečarka,“ uvedl Zdeněk Holoubek z Domu kultury Vsetín. Autor je absolventem VŠVU v Bratislavě a také Akademie umění v New Yorku, v současnosti pracuje ve svém ateliéru na Long Islandu. „Ján Pečarka je etablovaním výtvarným umelcom nie len na Slovensku, ale aj vo svete,“ představuje umělce ředitel krajské galerie v Prešově Martin Kudla.

„Na svojej najnovšej výstave pod názvom ‚Organika‘ predstavuje Pečarka aktuálny súbor abstraktných malieb a objektov na tému telo spolu s kontextom predchádzajúcej figurálnej tvorby,“ dodává Kudla. Během pandemie se Ján Pečarka věnoval také experimentování v 3D animaci, kde vytvářel zajímavá prostředí a získal první prototyp abstraktní struktury, kterou následně přenesl na plátno. „Autor nachádza inšpiráciu v rôznych vedných disciplínach, aktuálnych teóriách a vedeckých objavoch. Podľa neho je umenie a veda v ich kreatívnej podstate nedeliteľná,“ popisuje inspirace a východiska výtvarného umělce Pečarky Martin Kudla.

Ve výstavě zbavuje Ján Pečarka obraz svého rámu a vychází s malbou do prostoru galerie. „Vytvára tak maliarske objekty v konfrontácii s predchádzajúcou figurálnou tvorbou,“ přibližuje Martin Kudla. Fascinující podívaná v Galerii Stará radnice bude zahájena ve čtvrtek 18. ledna. Výstavu bude možné zhlédnout během otevírací doby vždy od úterý do neděle od 14 do 17 hodin.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín