Filmový klub ve Vsetíně otvírá svou podzimní část sezóny
Filmový klub ve Vsetíně otvírá svou podzimní část sezóny
foto: Plakát.

Vsetín - Dlouze natáčený a očekávaný film režiséra Terry Gilliama bude jednou z filmových lahůdek podzimní části právě zahajované podzimní sezóny Filmového klubu ve Vsetíně.
Na tuto surreálnou komedii s názvem Muž, který zabil Dona Quijota (12. září) naváže 29. září další z řady oblíbených balkánských komedií Deník strojvůdce. Klubové filmové projekce pak budou následovat téměř pravidelně ve čtrnáctidenním sledu. Diváci budou moci vidět vizuálně podmanivý sci-fi thriller Měsíc Jupitera nebo milý japonsko-singapurský film Bistro Ramen. Do historie válek nahlédneme výpravným finským filmem Neznámý voják z doby sovětsko - finské války. Příběhy lidí z ne příliš vzdálené doby popíše polský film Studená válka. Závěrečné projekce budou patřit filmům věnujícím se vztahům v rodině. Nejprve promítneme psychologické drama rozvedených rodičů bojujících o dítě ve francouzském filmu Střídavá péče. Klubovou filmovou exkurzi do různých světových kinematografií zakončí láskou a něžným humorem prostoupený příběh milující ženy v brazilském filmu Mama Brasil (19. prosince).
   Kromě klubových projekcí jsme do programu Filmového klubu Vsetín zařadili na 17. října celostátní distribuční premiéru filmu …a dělo bylo ještě žhavé. Film se zabývá nelehkými osudy dětí i dospělých všech národností a vyznání v obléhaném Sarajevu při válečném konfliktu v devadesátých letech. Premiéra filmu v české distribuci je vzpomínkově zařazena na říjen. V říjnu 1995 totiž po více jak třech letech utichla nad Sarajevem děla…
   Na listopad připravil vsetínský filmový klub zajímavou filmovou připomínku na absolventa české filmové školy FAMU, srbského režiséra Gorana Markoviče. Uvedeme dvojici jeho posledních filmů Falsifikátor a Turné. Projekce proběhnou 14. listopadu a jsou ozvěnami letošní přehlídky nového srbského filmu, která proběhla ve Vsetíně v dubnu tohoto roku.
Filmové projekce jsou otevřené i nečlenům klubu. Člen vsetínského filmového klubu je však zvýhodněn slevou na vstupném při projekcích a bonusy při realizaci různých filmových akcí nejen ve Vsetíně, ale také pořádaných Asociací českých filmových klubu po celé ČR.
   Partnery Filmového klubu ve Vsetíně, z.s. jsou společnost Dům kultury Vsetín a město Vsetín. Na akcích se finanční podporou podílí také Ministerstvo kultury ČR, nadace, soukromí dárci a podporovatelé.
www.fkvsetin.cz