Festival ZUŠ Open se kvapem blíží. Zapojí se i žáci ze Zlínského kraje
Festival ZUŠ Open se kvapem blíží. Zapojí se i žáci ze Zlínského kraje
Festival ZUŠ Open se uskuteční od 22. do 29. května. foto: ZUŠ Open

ČR, Zlínský kraj – Letos po šesté budou rozdávat na festivalu ZUŠ Open po celé republice radost z umění nejmladší umělci ze základních uměleckých škol. Po dvou letech pandemie, která omezovala osobní setkávání, nabídne festival od 22. do 29. května opět bohatý a zdarma přístupný program nejrůznějších koncertů, divadelních či tanečních představení i výstav. Uměním ožijí parky, náměstí, kostely a celá řada dalších veřejných míst, kde žáci ZUŠ představí to nejlepší ze své tvorby. Řada škol se připojuje i s nejrůznějšími charitativními akcemi.
Cílem festivalu ZUŠ Open, který ve spolupráci se základními uměleckými školami pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené, je nejen představit práci jednotlivých škol, ale také upozornit na šíři a kvalitu celosvětově unikátního systému základního uměleckého školství u nás.

ZUŠky ve Zlínském kraji přispějí do celostátního programu ZUŠ Open celou řadou akcí. Například ZUŠ Kroměříž připravila na 23. května mimořádné uvedení pohádky Červená karkulka na motivy verze Zdeňka Svěráka, do jejíž příprav se zapojili všechny obory školy.

„Bylinkový podvečer“ je projet ZŠ a ZUŠ Dolní Němčí, který představí 26. května na Myslivecké chatě. Hudební orchestr složený z učitelů a žáků doprovodí taneční vystoupení i žáky literárně-dramatického oboru. Celou akci doplní výstava prací žáků výtvarného oboru na téma bylinky, pro malé návštěvníky budou připraveny výtvarné dílny.

ZUŠ Rožnov pod Radhoštěm zve 27. května na velký koncert pod širým nebem v parku u budovy školy. V programu vystoupí malí hudebníci, tanečníci, divadelníci i výtvarníci.

Také ZUŠ Slovácko v Uherském Hradišti vytáhne nástroje do ulic mezi lidi. 29. května nabídne program v Havlíčkově ulici, v Prostřední ulici, a především v Jezuitské zahradě. Představí se žáci z hudebního oboru, baletky z tanečního oboru a výtvarníci budou mít pro kolemjdoucí připravený výtvarný workshop.

Program všech akcí ZUŠ Open ve Zlínském kraji naleznete na https://www.zusopen.cz/program/program-2022/?fi=&fr=z.

Zuzana Gregůrková