Festival Valašský špalíček 2021 spustil předprodej vstupenek
Festival Valašský špalíček 2021 spustil předprodej vstupenek
The Blues Band v roce 2019. foto: Promo

Val. Meziříčí - Organizátoři Valašského špalíčku jsou pozitivně naladění optimisté a tak jako v uplynulých letech před Vánocemi spustili předprodej vstupenek na 39. ročník meziříčského Folk blues beat festivalu, jež se v areálu zámku Žerotínů uskuteční ve dnech 24. až 26. června 2021. Nejlevnější třídenní vstupenky jsou už nyní k dostání v klasických předprodejích.
   Pořadatelé festivalu se především snažili obnovit dohody se zahraničními hvězdami, které se k nám v roce 2020 vinou epidemie koronaviru nedostaly. „Pokud se nám společně podaří překonat současnou krizi a výrazně epidemii utlumit,“ říká dramaturg festivalu Karel Prokeš, „rádi bychom ve Valašském Meziříčí představili britský The Blues Band, který v roce 1979 založil zpěvák a harmonikář Paul Jones, kdysi frontman slavné kapely Manfred Mann, společně s dalším dezertérem z Mannovy party Tomem McGuinnessem, v mezičase členem The Roosters. Od počátku k sestavě Blues Bandu patří také basista Gary Fletcher i další zpěvák a vynikající slide kytarista Dave Kelly se zkušeností z John Dummer Bandu, který v šedesátých letech na turné po Velké Británii doprovázel bluesové legendy Howlin´ Wolfa a Johna Lee Hookera. K bicím zde nejprve usedl Hughie Flint z Bluesbreakers Johna Mayalla, ale už v roce 1982 byl nahrazen bubeníkem Robem Townsendem, který v Blues Bandu hraje dodnes,“ přibližuje organizátor festivalu sestavu slavné kapely.
   „Vystoupení na Valašském špalíčku nám znovu potvrdil také rockový kytarista Eric Bell, kdysi spoluhráč Vana Morrisona v kapele Them, v roce 1969 zakladatel kapely Thin Lizzy, později sólista Noel Redding Bandu bývalého baskytaristy skupin The Jimi Hendrix Experience a Fat Mattress. Průběžně je Eric Bell také leaderem vlastních souborů, s nimiž dodnes vytrvale koncertuje a nahrává svá sólová alba,“ připomíná Prokeš. „A do třetice, když to okolnosti dovolí, objeví se zde i jedna z rockbluesových legend kontinetální Evropy, nizozemská skupina Livin‘ Blues Experience, kterou vede původní charismatický frontman, letošní sedmdesátník Nicko Christiansen. To jsou muzikanti, s nimiž jsme počítali už v programu minulého ročníku. Ale ve hře jsou i další věci,“ upozorňuje šéf festivalového programu. „Například, vůbec poprvé se do Česka chystá kytarová legenda světového progresivního rocku Jan Akkerman, který se proslavil v nizozemské kapele Focus a zde by měl vystoupit v závěru festivalu.“
   Dramaturg však nezapomíná ani na umělce z bývalého Československa. „Naši big beatovou scénu 60. let připomene sesterské duo Martha & Tena Elefteriadu v jejich slavném repertoáru z konce bigbeatové dekády. Ze Slovenska se k nám chystají The Breakers, kteří začínali už v roce 1965, a plejádu výrazných osobností big beatové historie doplní Roots Band Petera Koreňa, asi posledního mohykána na Slovensku, famózně hrajícího na hamondky. A ve festivalovém programu se objeví také jubilanti, tentokrát Luboš Pospíšil (70 let) s kapelou 5P, písničkář Vladimír Merta (75 let) s Janem Hrubým a Ondřejem Fenclem i jazzový hráč na kontrabas Vincenc Kummer (80. let), který vystoupí v triu s Dášou Ubrovou a Milanem Kašubou. Součástí jejich koncertu by měl být křest nového alba, které je záznamem vystoupení této pozoruhodné formace na minulém Špalíčku,“ upozorňuje Prokeš.
   Brněnské vydavatelství Indies Happy Trails nominovalo do festivalového programu jazzový Quartet Viléma Spilky, harmonikáře Václava Koubka, kytaristku a zpěvačku Dagmar Voňkovou a další umělce. Pokračující Antologie polského blues v projektu E. C: Was Here – Tribute To Clapton představí rovný tucet hvězd tamní bluesové scény. Její obraz pak doplní Magda Magic Piskorczyk, Jan Galach Band, kapela Smooth Gentlemen a trojice respektovaných zpěvaček Natalia Kwiatkowska, Eliza Sicińska a Paula Wolski v seskupení Ornery Broad. A chybět samozřejmě nebude ani páteční scéna Bonzo Blues Café v M-klubu, kde vždy zazní řada vybraných bluesových lahůdek.
   Tři dny, čtyři scény, a už nyní více než tři desítky účinkujících z Česka, Slovenska, Maďarska, Nizozemí, Velké Británie, Německa, či USA - to je aktuální vize dramaturgie 39. Valašského špalíčku, která má údajně ještě další esa v rukávu. Program festivalu se tedy v průběhu dalších týdnů a měsíců bude dále formovat a pravděpodobně rozšiřovat. A pokud si nepřiznivé okolnosti vynutí zrušení celého festivalu, budou předplatitelé moci vstupenky bez problémů vrátit. Třídenní vstupenky jsou v prodeji od úterý 1. prosince v klasických předprodejích. Doporučujeme online prodej na stránkách Kulturního zařízení www.kzvalmez.cz, případně osobní nákup v Turistickém informačním centru.
Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.