Fenomén Igráček představuje Valacha a Valašku
Fenomén Igráček představuje Valacha a Valašku

Val. Meziříčí - Muzejní a galerijní centru ve Valašském Meziříčí láká na putovní výstavu Fenomén Igráček. Výstava dokumentuje historii výroby této legendární figurky od počátku až po současnost. Ve druhém patře zámku Žerotínů je k vidění od 11. prosince 2020 do 7. února 2021, a to denně mimo pondělí. Více na www.magc.cz.
   Výstava Fenomén Igráček představuje legendární figurku, se kterou si od sedmdesátých let 20. století hrály děti v tehdejším Československu i dalších zemích. Dokumentuje historii výroby figurky od počátku až po současnost.
   Děti se prostřednictvím výstavy seznámí s postavičkami, které kdysi bavily jejich rodiče. Nechybí zde samozřejmě ani první postavička zedníka z roku 1976. Tu doplňuje soubor dalších figurek z původní produkce Výrobního družstva IGRA ze sedmdesátých a osmdesátých let, včetně původních krabiček.
  Další kolekce ukazují vývoj a proměny figurky i jejích doplňků v následujících letech. Představeny jsou i limitované edice, k nimž patří série určené speciálně pro španělský trh nebo figurky T. G. Masaryka a Karla IV. vyrobené k významným českým výročím.
   Jiné z figurek naznačují, co vše se dá s Igráčky vytvořit pomocí vlastní fantazie a šikovných rukou. Zcela mimořádným počinem je v tomto směru profesionálně vytvořená postavička určená speciálně pro každé zastavení výstavy na základě přání organizátorů. Pro výstavu ve Zlíně tak vznikli Tomáš Baťa a Emil Zátopek, pro chrudimské muzeum vynálezce Josef Ressel, pro poličské muzeum mim Radim Vizváry, pro Kladno hokejista Jaromír Jágr, pro Litomyšl spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová, pro Ostravu biskup Bruno ze Schauenburku a havíř v tradiční uniformě. Celkem jich jsou už desítky a pro tuto výstavu v Muzejním a galerijním centru byla vyrobena dvojice Valach a Valaška.
   Návštěvníci také mají možnost nahlédnout do „Igráčkovy porodnice“ a seznámit se s technologií výroby. Součástí výstavy jsou ukázky materiálů, formy a hrubé výlisky jednotlivých dílů. Kromě trojrozměrných exponátů výstava obsahuje ucelený soubor informačních panelů, které popisují historii figurky, technologii její výroby a ukazují i další zajímavosti.
   Výstava Fenomén Igráček je realizována ve spolupráci se společností EFKO-karton, s. r. o., která v roce 2010 obnovila výrobu figurky. Společností Inspirace Zlín a Technickým muzeem Brno.
Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.