Do zámku Kinských na Velikonoce s muzeem
Do zámku Kinských na Velikonoce s muzeem
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Nabitý program plný lidových zvyků, dobrot a zábavy pro celou rodinu nabídne oblíbená akce Muzea regionu Valašsko s názvem Velikonoce v muzeu, která se uskuteční v sobotu 9. dubna v nově zrekonstruovaném zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Folklorní část obstará známý dětský soubor Ovečky.

Tradiční slavnost příchodu jara se vrací po delší pauze zapříčiněné rozsáhlou rekonstrukcí zámku Kinských. Památka ve správě Muzea regionu Valašsko se před pár týdny znovu otevřela veřejnosti a už první větší akce s názvem Sklářské kouzlení ukázala, že se místní na své muzeum těšili.

Velikonoční program proběhne v sobotu 9. dubna od 10 do 17 hodin. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet řadu aktivit spojených s obdobím šmigrustu, od zdobení kraslic, přes pečení jidášků až po výrobu tatarů. „Čekají vás ukázky tradičních dovedností našich předků, pátrací hra po velikonočním pokladu i dvě vystoupení místního dětského folklorního souboru Ovečky, která začínají ve 13:30 a 14:30 hodin. Během akce budou zpřístupněný také všechny nové expozice, výstavy a další návštěvnické prostory, včetně kavárny. Občerstvení je zajištěno,“ pozvala kurátorka akce Tereza Kašparová z Muzea regionu Valašsko.

Pokud nebudete mít velikonoční atmosféry dost, můžete ze zámku Kinských vyrazit i do nedalekého zámku Lešná u Valašského Meziříčí, kde stejný den začíná nová sezona, a návštěvníky čekají historické interiéry vyzdobené velikonočními a jarními dekoracemi. Pobočka Muzea regionu Valašsko bude v dubnu prozatím otevřená pouze o víkendech, vždy od 9 do 16 hodin. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko