Diváci Zlín Film Festivalu uvidí snímky natáčené ve Zlínském kraji
Diváci Zlín Film Festivalu uvidí snímky natáčené ve Zlínském kraji
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Drama Erhart, seriál Sex O’clock, animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Všechny tři projekce natáčené ve Zlínském kraji a s jeho podporou diváci uvidí na Zlín Film Festivalu, který začíná už tento čtvrtek 1. června. Letošní 63. ročník podpořil Zlínský kraj částkou 3 miliony korun.

„Zlínský kraj se snaží podpořit filmovou tvorbu napříč žánry. Naším cílem je přitáhnout do regionu filmaře, kteří investované finance vrátí místním lidem ekonomicky i marketingově. Tento efekt můžeme doložit čísly. Celkově byly snímky podpořeny částkou 5,17 milionu korun, přičemž filmaři v regionu utratili přes 20 milionů, tedy téměř čtyřnásobek. Věřím, že diváky potěší, že ve snímcích poznají známá místa,” uvedla Zuzana Fišerová, radní kraje pro kulturu a školství.

Hned první festivalové ráno se mohou diváci těšit na animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Poetický, vizuálně podmanivý film režiséra Filipa Pošivače je vytvořen loutkovou animací a přináší poselství o tom, že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě. Tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými se dá vždy hrát. Zvláště v době, kdy jsou tyto hodnoty podrobeny pochybám. Snímek pro celou rodinu bude uveden ve světové premiéře.

Druhý festivalový den přinese slavnostní promítání prvního dílu desetidílného televizního komediálního seriálu Sex O’clock v režii Karolíny Zalabákové a Jana Bártka. Hlavním hrdinou je dospívající Adam, který se až dosud zabýval především svou taneční kariérou a palčivou otázkou, kdy už konečně přijde o panictví. Jeho otec ale záhy převrátí celé rodině život naruby a odstartuje celý řetězec nečekaných událostí. Filmový štáb ve Zlínském kraji natáčel 47 dnů, autorem scénáře je zlínský rodák Matěj Randár a v seriálu si zahrála řada místních tváří.

Ve stejný den bude uveden i třetí z podpořených projektů, drama Erhart, který se ve Zlínském kraji natáčel kompletně. Celovečerní debut Jana Březiny vypráví o divokých časech privatizace a mladém muži, který zjistí, že matčiny bludy mohou být pravdou. Na podzim minulého roku byl snímek uveden na festivalu Finále Plzeň a na zahraničních filmových festivalech v Německu a Indii. V kinech bude promítán od 1. června 2023.

Filmové projekce vznikly za přispění Zlínského kraje z Programu na podporu audiovizuální tvorby.

Soňa Ličková, tisková mluvčí Zlínského kraje