Country v podání Gymplerů na Vsetínském kulturním létě
Country v podání Gymplerů na Vsetínském kulturním létě
foto: Radovan Kocúrek

Vsetín – Populární vsetínská country kapela Gympleři vystoupí na Dolním náměstí ve čtvrtek 27. července od 19 hodin. Po ní pak bude následovat dobrodružná komedie Asterix a Obelix: Říše středu.

Gympleři patří k místním hudebním stálicím, již od roku 1998 vystupují na pestré škále kulturních akcí. Hrají moderní i tradiční americké country s důrazem na vícehlasé vokály. Kapela disponuje několika desítkami písní, jež se dají charakterizovat jako původní tvorba – tvoří ji americké country melodie s českými texty vlastními i četnými přáteli z širšího okolí kapely dodanými. Gymplery můžete vidět na mnoha festivalech. Jedním z nich je festival Starý dobrý western na Bystřičce-přehradě u Vsetína, který Gympleři spolupořádají a jehož již 24. ročník můžete navštívit tradičně první srpnový víkend. Dále kapela vystupuje na přehlídkách, soutěžích, dostaveníčkách, country bálech, zábavách a regionálních slavnostech.

A co přinese letní kino? Vydáme se do roku 50 před Kristem. Celá Galie je okupována Římany… Celá? Kdepak! Jedna vesnice, ve které sídlí neporazitelní Galové Asterix a Obelix, stále odolává uchvatiteli. Diváci se mohou těšit na již páté hrané zpracování dobrodružství komiksových hrdinů Asterixe a Obelixe s názvem Asterix a Obelix: Říše středu, které začíná ve 21:30. Po peripetiích s královnou Kleopatrou a Olympijských hrách se Galové vydají do starověké Číny. Ve filmu září současné hvězdy francouzského filmového plátna jako například Vincent Cassel v roli Caesara či Marion Cottilard jako královna Kleopatra.

Dramaturgie DK Vsetín počítá i s „mokrou“ variantou. V případě nepříznivého počasí se koncert odehraje v Malém sále Domu kultury. „Informace o případném přemístění se diváci dozví v den konání akce nejpozději v 17 hodin na sociálních sítích a na informačních cedulích na Dolním náměstí,“ připomněl za produkční tým Zdeněk Holoubek.

Následující čtvrtek 3. srpna nabídne kombinaci folku, rocku a country. Vystoupí oblíbená alternative/indie star a hudebník v jedné osobě James Harries, jehož tvorba je směsí zmíněných žánrů. Od půl desáté večer pak bude následovat letní kino. Zbystřit by měli především fanoušci hereckého souboru Dejvického divadla. Ke zhlédnutí totiž bude hořká komedie Velká premiéra v režii Miroslava Krobota, ve které uvidíte Pavla Šimčíka, Kláru Melíškovou, Jenovéfu Bokovou nebo Ivu Janžurovou.

Jakub Hekl, DK Vsetín