Cirk La Putyka míří se svou dynamickou cirkusovou podívanou do Valmezu
Cirk La Putyka míří se svou dynamickou cirkusovou podívanou do Valmezu
foto: Promo

Val. Meziříčí - Ve Valašském Meziříčí se poprvé představí pražský divadelní soubor Cirk La Putyka vedený principálem Rosťou Novákem ml. V Amfiteátru v parku u zámku Kinských uvede svou nejnovější inscenaci Kaleidoscope, jež zcela vznikla v koronavirové době a nabízí pozorování krásných forem, ojedinělých akrobatických a tanečních prvků na pozadí letního koktejlu barev. Těšit se můžete na neděli 9. srpna 2020. Začátek je v 18:00. Vstupenky v prodeji.
   Nový projekt Cirku La Putyka měl premiéru na domácí půdě souboru 9. června a přesně za dva měsíce si jej budou moci užít také diváci ve Valašském Meziříčí. Inscenace Kaleidoscope vznikala během koronavirové pandemie a z toho důvodu musel být tvůrčí proces přizpůsoben platným omezením. Finský režisér Maksim Komaro, který již se členy Cirku La Putyka uvedl inscenace Slapstick Sonata, PLAY, Batacchio a Isole, ji vůbec poprvé (a snad i naposledy) kvůli zavřeným hranicím připravoval pouze na dálku z Helsinek, on-line pomocí kamer a monitoru. A takto se zúčastnil také slavnostní premiéry.
   První, ryze venkovní produkce v historii souboru, s níž budou v létě putovat po větších i menších městech České republiky nabídne šílené skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsnou akrobacii, lety na trampolíně i walking globe a rolla bola. Celkem osm akrobatu?, hercu? a tanečníku? v představení probleskuje podobně jako barevné střípky v krasohledu. „Základ slova kaleidoskop je řecký a víceméně znamená pozorování krásných forem. A o tom ten projekt vlastně je – o tom, že se soustředíme spíše na krásu a kouzlo okamžiku i výsledného tvaru než na hlubší filozofování o smyslu života a bytí,” vysvětluje režisér Maksim Komaro. Na své si přijdou milovníci nového cirkusu, tance i humoru na jevišti. Otevřete oči, nastražte uši a nechte se pohltit křiklavou koláží umu a radosti.
   Čekání si mohou fanoušci zkrátit například návštěvou kina Valmez. To uvede 17. a 21. června celovečerní dokument Na krev režiséra Erika Knoppa právě o Rosťovi a Vítkovi Novákových, jádru souboru Cirk La Putyka. Co pohání oba bratry, osmou generaci slavného loutkařského rodu Kopeckých? jaká posedlost, vášeň i emoce je provází, když uskutečňují svůj sen a vztahují se ke své rodině a předkům? To i další životní události nabízí časosběrný dokument Na krev, který je velice osobním a niterným pohledem jak do zákulisí vzniku souboru, tak i do zákulisí jejich životů. Jak stojí v podtitulu dokumentu: „Jejich krev je krev kočovných umělců a jejich posedlost sahá přes slavný rod loutkářů Kopeckých mnoho generací nazpět. Ve svém úsilí se obracejí k sobe? samým, ke kořenům, k rodině. Před čím se snažíš utéct, to nakonec vyroste v tobě.“ 
   Představení je vhodné pro děti od 5 let a děti a mladiství do 15 let mají vstup zdarma. Vstupenky na Kaleidoscope jsou k dostání v Turistickém informačním centru ve Valašském Meziříčí a také online na stránkách Kulturního zařízení www.kzvalmez.cz. Zde také pořídíte vstupenky na promítání kina Valmez.
Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.