Chaverut pokračuje tento týden také v meziříčské knihovně
Chaverut pokračuje tento týden také v meziříčské knihovně
program Chaverut pokračuje výstavou Lenky Hoffmannové s názvem Maccabi Games Berlin 2015.

Val. Meziříčí - Série programů věnovaných Izraeli pod názvem Chaverut - Přátelství pokračuje tento týden také v meziříčské knihovně. Vernisáž výstavy Lenky Hoffmannové s názvem Maccabi Games Berlin 2015 proběhne ve vestibulu knihovny 1. března v 16 hodin. Hned po vernisáži bude v čítárně knihovny následovat beseda s Lenkou Hoffmannovou na téma První obřad bat micva v loštické synagoze.
   Lenka Hoffmannová se narodila v roce 1954 v Ostravě, od roku 1978 žije v Šumperku. Miluje chodit a chodit a fotit, třeba celý den a celý týden či dva, jako na European Maccabi Games (židovská olympiáda) v Berlíně v roce 2015, kam byla vybrána jako jedna ze 4 field journalists. Jen pro zajímavost, tato sportovní událost se konala v Olympiaparku postaveném Hitlerem pro olympiádu v roce 1936, které se Židé nesměli zúčastnit. Jako fotografka měla s dalšími členy Social Media Teamu sídlo ve vile, která patřila ministru sportu a propagandy Goebbelsovi.
   Nejvíc ji baví fotit lidi, street foto, emoce a nejrůznější události. Po workshopu s naším nejlepším fotožurnalistou Janem Šibíkem se utvrdila ve svém zaměření na lidi a události. Kromě současného židovského dění u nás a ve světě fotí také extrémní závody Spartan Race, Folklorní festival v Šumperku, Prague Pride v Praze a další. Sama je příslušnicí židovské menšiny u nás, a tak se zaměřuje také na menšinu německou a romskou. Již několikrát nafotila emotivní fotky z oslav Mezinárodního dne Romů a dění v rámci Sdružení Ackermann Gemeinde, jehož je členkou.
   Lenka Hoffmannová intenzivně fotí asi 10 let, ale s přestávkami už od studií na vysoké škole, kdy si koupila první fotoaparát sovětské výroby. Její otec rád a dobře fotil už od dětství, během války musel fotoaparát odevzdat arizátorům na Slovensku, později se ke konci svého krátkého života k této své zálibě asi z finančních důvodů již nevrátil.
   Lenka Hoffmannová vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a později angličtinu na UK v Praze. Kromě focení a psaní také učí angličtinu.
Mgr. Zdeňka Smahlová, ředitelka Městské knihovny Valašské Meziříčí