Cenu PRO AMICIS MUSAE 2023 získal Jan Antonín Pitínský
Cenu PRO AMICIS MUSAE 2023 získal Jan Antonín Pitínský
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Cenu PRO AMICIS MUSAE (Přátelům múz) pro rok 2023 za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu převzal ve středu 13. prosince ve zlínské Baťově vile režisér, dramatik, spisovatel a básník Jan Antonín Pitínský. Toto ocenění, spojené s předáním výtvarného symbolu, diplomu a finanční odměny, uděluje každoročně Zlínský kraj.

„V našem kraji máme řadu pozoruhodných uměleckých osobností, které přispívají k dobrému jménu regionu a jeho kulturnímu rozvoji. Tímto oceněním dáváme najevo, že si jejich talentu a tvůrčí práce vážíme,“ řekl hejtman Radim Holiš.

„Blahopřeji Janu Antonínu Pitínskému, který patří k absolutní inscenační špičce českého divadla, i všem dalším nominovaným osobnostem. Zaslouží si naše velké poděkování za svou uměleckou činnost, za originální nápady, rozsáhlé kulturní aktivity, tvořivost a hlavně za svoje nadšení pro věc,“ doplnila radní Zlínského kraje pro kulturu Zuzana Fišerová

Zlínský rodák Jan Antonín Pitínský (vlastním jménem Zdeněk Petrželka) spolupracuje s několika českými i slovenskými divadelními scénami. Za své inscenace získal řadu ocenění doma i v zahraničí – Cenu Ministra kultury, Cenu A. Radoka, Dosky apod. I když režíruje v národních divadlech, neustále se vrací do Zlínského kraje – pravidelně spolupracuje se Slováckým divadlem v Uherském Hradišti i Městským divadlem Zlín.

Kromě něj byly v letošním roce na ocenění PRO AMICIS MUSAE nominovány tyto další osobnosti: výtvarník Milan Bouda, archeolog Luděk Galuška, výtvarník Zdeněk Hudeček, folklorista Zdeněk Platzer, bývalý starosta Holešova a propagátor kultury Rudolf Seifert, hudebník a pedagog Vladimír Schlimbach, hudebníci Zdeňka a Václav Vaculovičovi a ředitel Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí Jan Timotej Strýček.

O výsledcích rozhoduje Komise pro posouzení návrhů k udělení ceny, složená z členů Výboru pro kulturu a památky Zlínského kraje. V minulosti se držiteli tohoto ocenění stali například herec Boleslav Polívka, etnograf Karel Pavlištík, akademický sochař Otmar Oliva, hudebník Jiří Pavlica nebo choreografka Ladislava Košíková.

Bc. Jan Vandík, Krajský úřad Zlínského kraje