Cenu Martina Porubjaka na festivalu Setkání Stretnutie obdržel slovenský režisér Dodo Gombár
Cenu Martina Porubjaka na festivalu Setkání Stretnutie obdržel slovenský režisér Dodo Gombár
Dodo Gombár. foto: Marek Malůšek

Zlínský kraj – Po bok divadelních tvůrců, jako je třeba Martin Huba, Boleslav Polívka, Emília Vašáryová nebo Milan Lasica, se v úterý večer zařadil divadelní režisér, autor a pedagog Dodo Gombár. Na slavnostním zahájení festivalu Setkání Stretnutie obdržel Cenu Martina Porubjaka za umělecký přínos česko-slovenským vztahům.

„Dodo Gombár je příkladem zcela přirozeného neustálého propojování české a slovenské kultury. Čehož důkazem je i to, že je v obou zemích umělecky aktivní: jak ve svém rodném Slovensku, tak i v České republice, která se mu stala (troufáme si říci) druhým domovem,“ komentuje udělení ceny ředitelka Městského divadla Zlín Irena Pelková.

Oceněný Dodo Gombár byl uměleckým šéfem ve Slovenském komorním divadle v Martině, ve Švandově divadle v Praze, ale i v Městském divadle Zlín. Absolvoval bratislavskou Vysokou školu múzických umení a nyní je pedagogem brněnské Janáčkovy akademie múzických umění.

„Svou tvorbou i pedagogickým směřováním v obou divadelních kulturách zanechává nepřehlédnutelnou a osobitou stopu,“ uvedlo Městské divadlo Zlín na svém webu.

Cena Martina Porubjaka nese jméno slovenského dramaturga, dramatika, scenáristy, překladatele, divadelního a filmového režiséra. Uděluje se za umělecký přínos česko-slovenským vztahům na zlínském festivalu Setkání Stretnutie od roku 2016. V minulosti ji obdrželi herci M. Huba a B. Polívka, herečky J. Oľhová a E. Vášáryová, režisér J. A. Pitínský nebo in memoriam herec M. Lasica či dramaturg a pedagog M. Plešák.

Kateřina Nosková