Božská flétna potřetí: nejlepší hráči na Panovu flétnu opět míří do Rožnova
Božská flétna potřetí: nejlepší hráči na Panovu flétnu opět míří do Rožnova

Rožnov - Unikátní mezinárodní hudební festival Božská flétna se v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční od pátku 4. do neděle 6. října 2019. Do Janíkovy stodoly, kostela Svaté Anny a do kostela Všech svatých se již potřetí sjedou světoví interpreti ve hře na Panovu flétnu. Programy začínají v pátek v 19 hodin, v sobotu ve 14.30 a v neděli ve 14 hodin.
   V Rožnově pod Radhoštěm se ve dnech 4. - 6. října 2019 uskuteční třetí ročník ojedinělého mezinárodního hudebního festivalu Božská flétna. Do Valašského muzea v přírodě a do kostela Všech svatých i kostela svaté Anny se z celého světa sjedou nejlepší hráči na Panovu flétnu. „Mezi účinkujícími jsou Andreea Chira. Ruxandra Pitulice a Gheorghe Rizea z Rumunska, Jeanne Gollut ze Švýcarska nebo čeští hráči Liselotte Rokyta a Camerata Janáček. Společně se sólovými interprety se v pátečním zahajovacím programu festivalu představí také Orchestr lidových nástrojů Vojenského uměleckého souboru Ondráš,“ říká tajemnice festivalu Marie Grossová
   V pátek 4. října od 19 hodin v Janíkově stodole v muzeu startuje benefiční koncert ve prospěch mobilního hospicu Strom života, ve kterém na Panovu flétnu zahrají Ruxandra Pitulice, Gheorghe Rizea (oba Rumunsko), Liselotte Rokyta (ČR), jenž stála u zrodu festivalu a je jeho ústřední postavou a vystoupí také Orchestr lidových nástrojů VUS Ondráš a sólisté s pásmem My jsme Valaši.
   V sobotu 5. října pokračuje třídenní festival nejprve od 14.30 hodin programem v kostele Svaté Anny, ve kterém vystoupí švýcarská hráčka Jeanne Gollut v doprovodu italského kytaristy Alessia Nebiola. V sobotu od 18 hodin pokračuje program Božské flétny opět v Janíkově stodole, kde na Panovu flétnu zahrají Andreea Chira, Jeanne Gollut a Liselotte Rokyta. Světové melodie společně s uvedenými sólisty zahraje také ostravská Camerata Janáček.
   Nedělní třetí den festivalu přinese od 14 hodin v kostele Všech svatých závěrečné vystoupení Liselotte Rokyta na Panovu flétnu a holandského varhaníka Jacoba Schenka v pořadu Magické píšťaly.
Během festivalu, nad nímž převzal záštitu starosta Rožnova Radim Holiš, budou probíhat workshopy a semináře pro veřejnost a také školní koncerty a workshopy pro žáky rožnovských základních škol.
Vstupné na koncerty v rámci festivalu Božská flétna se nevybírá. Hradí se pouze standardní vstupné do areálu Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě s výjimkou pátečního zahajovacího pořadu, který je beneficí.
Bc. Jakub Mikuš, tiskový mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí