Blues-rockový festival Valašský špalíček otevře brány areálu na konci června
Blues-rockový festival Valašský špalíček otevře brány areálu na konci června
Nizozemský kytarista Lei de Leeuw.

Val. Meziříčí - Kultura žije! A s ní ožívá také folk-blues-beat festival Valašský špalíček. Třídenní hudební retro přehlídka startuje ve čtvrtek 24. června 2021 úderem 17. hodiny v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí a potrvá do sobotní noci 26. června. V programu vystoupí Hana a Petr Ulrychovi, Javory Beat a Hradišťan, Společnost Leška Semelky, obnovené Flamengo, Vladimír Merta, Luboš Pospíšil, Martha a Tena Elefteriadu s šedesátkovým programem, Peter Lipa, Druhá tráva… a dvacet dalších z USA, Nizozemí, Polska i Maďarska. Třídenní vstupenky jsou stále k dostání za zvýhodněnou cenu v předprodeji.
   Svým devětatřicátým ročníkem se folk-blues-beat festival Valašský špalíček řadí mezi nejstarší alternativní festivaly v České republice a v loňském roce se také zařadil mezi hrstku akcí, které se podařilo navzdory epidemii koronaviru zrealizovat. Ne jinak tomu bude také letos. Pořadatelé již zveřejnili kompletní harmonogram festivalu a nezasáhne-li do jeho konání nějaké nečekané vládní opatření, tak je i tentokrát na co se těšit.
   „V zahajovacím programu v areálu zámku Žerotínů vystoupí od 17 hodin s retrospektivním programem Lešek Semelka, který letos slaví pětasedmdesátiny. Představí se tu speciální country-bluesový projekt Ľuboš Beňa & More i Slávek Klecandr & Studny samoty, čerpající z českého undergroundu,“ přibližuje úvodní program Karel Prokeš. Druhá část zahajovacího programu se uskuteční v Amfiteátru u zámku Kinských, kde zahrají Jiří Pavlica s Hradišťanem a kapela Javory Beat s Hanou a Petrem Ulrychovými v jedinečném programu. Předesíláme, že na tento program neplatí třídenní vstupenka.
   Hlavní festivalový program vzdává už pátým rokem hold českým a slovenským umělcům, kteří s bigbeatem začínali v době, kdy z toho u nás nekoukala sláva ani slušný výdělek, kdy muzikanti neměli jistotu, zda se tím uživí, ale na beton věděli, že z toho koukají potíže. Dramaturgovi festivalu Karlu Prokešovi se podařilo i přes nepřízeň koronavirové pandemie sestavit plnohodnotný program. „V reprezentativním prostředí zámku Žerotínů se ve dvou dnech představí pětadvacet sólistů a souborů nejen z České republiky, ale i z Polska, Slovenska, Nizozemska, Německa, Maďarska, či Spojených států Amerických. Dvě venkovní scény na nádvořích doplní třetí vnitřní ve velkém sále,“ říká Karel Prokeš, dramaturg festivalu.
   Páteční program už ve tři odpoledne zahájí česko-slovenský Petra Börnerová Band, následuje kytarová úderka Ék z Budapešti, později i sólové vystoupení jejich frontmana Olivera Lee, který tu kdysi hrál v kapele Američana Fernanda Saunderse. Bude se zde křtít album Just Live z loňského koncertu Dáši Ubrové, Milana Kašuby a Vincence Kummera na Valašském špalíčku, jež právě vychází na etiketě Indies Happy Trails. Loňské pětasedmdesátiny kytarové legendy světového bluesrocku Erica Claptona připomene program E. C. Was Here – Tribute to Eric Clapton, který připravilo „sdružení hvězd“ polského blues.
   „Po letech se k nám vrací Aaron Brooks z americké kapely Simeon Soul Charger. Ostatně, jeho zásluhou jsme tady v roce 2015 viděli britské The Pretty Things. Sedmdesátiny zde s 5P oslaví Luboš Pospíšil a Beatles, jako nevyčerpatelnou inspiraci, připomene Peter Lipa Band v pořadu Beatles In Blue,“ láká Prokeš. Nizozemský kytarista Lei de Leeuw si v pátek střihne akustický set se zpěvákem Semem Jansenem a v sobotu to na hlavní scéně rozbalí s elektrickou kapelou. A páteční noc přinese i „jednu pecku přes čáru“ - půlnoční koncert čerstvých držitelů Ceny Anděl za rok 2020 - skupiny Druhá tráva, která slaví svých 30 a Dylanových 80 let.
   Jak už bývá zvykem bude sobotní program zahájen v nedalekém Café Tucan audiovizuálním pořadem Wallachian Not–Psychedelic Breakfast na téma Tak hrál Radim Hladík.
„Koncertní část sobotní nabídky v zámeckém areálu odstartuje už v jedenáct dopoledne Trio Vladimíra Merty a na scénu se vrátí Peter Lipa v pořadu Lipa spieva Lasicu. Brněnské vydavatelství Indies Happy Trails do programu doporučilo Blues Band varhaníka Petera Koreňa z Bratislavy s hostujícím Durou Turtevem i brněnské formace Band Of Heysek a kvartet Viléma Spilky. Partnerem další části programu je polský magazín Twój Blues, jenž do dalšího dílu Antologie polského blues zařadil Jan Galach Band, kapely Smooth Gentlemen, Magda Magic Piskorczyk i mezinárodní, nebo spíš mezikontinentální Milo Kurtis Ensemble. Českou scénu 60. let v dobovém repertoáru zastupují zpěvačky Martha a Tena Elefteriadu za doprovodu Professor Bandu,“ prozrazuje část sobotního programu Karel Prokeš.
   Jednou z festivalových novinek je koncert rockové legendy s pozměněným názvem Flamengo Reunion Session, kde se v nečekaném návratu na tuzemská pódia znovu potkávají instrumentalistické hvězdy českého rocku, kytarista Pavel Fořt, který se v uplynulých padesáti letech věnoval rockovým projektům jen ve studiu, s hráčem na baskytaru Vladimírem Gumou Kulhánkem. Tuhle dvojici doplňují další muzikantská esa, třeba bubeník Jiří Zelenka, známý s dlouholetého angažmá v Etc… Vladimíra Mišíka. Závěrem devětatřicátého ročníku Valašského špalíčku vystoupí jeden z nejvýznamnějších rockových kytaristů kontinentální Evropy Jan Akkerman, který se v 70. letech minulého století proslavil jako sólista Nizozemské art rockové kapely Focus.
   „Valašský špalíček nabízí kromě hudby také řadu doprovodných výstav, které jsou v areálu pro návštěvníky přístupné zcela zdarma. Fotografiemi pravidelného návštěvníka festivalu a fotografa Jindřicha Oplt bude možno zavzpomínat na pětiletou festivalovou retro jízdu,“ informuje Ondřej Smolka, PR Manager Kulturního zařízení. Jindřich Oplt je mimo jiné dvojnásobným vítězem polské ankety Blues Top v letech 2017 a 2020 v kategorii Najładniejsze zdjęcie w kwartalniku Twój blues. „K vidění bude také velká letní výstava předního českého grafika Jaromíra 99, či fotografická výstava Czech Nature Photo. To vše v Muzejním a galerijním centru. Galerie Kaple a Sýpka, sousedící s hudební scénu na II. nádvoří, budou lákat na Elementární konstelace umělce Tomáše Hlaviny a instalace jeho Ateliéru Sochařství,“ uzavírá nabídku doprovodných programů Ondřej Smolka.
  Kompletní program a časový harmonogram Folk-blues-beat festivalu Valašský špalíček naleznete na oficiálních stránkách www.valasskyspalicek.cz. Zde také pořídíte třídenní festivalové e-vstupenky i samostatné vstupenky na koncert Jiří Pavlica, Hana a Petr Ulrychovi, Hradišťan & Javory Beat.
Ondřej Smolka