Animovaný film zlínské studentky soutěží na Berlinale
Animovaný film zlínské studentky soutěží na Berlinale
foto: UTB

Zlínský kraj – Jedna z nejvýznamnějších světových filmových událostí, festival Berlinale, bude letos se zlínskou účastí. Do soutěže se totiž letos dostal studentský film, který v ateliéru Animovaná tvorba Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vytvořila Aliona Baranova.
   Téměř šest minut dlouhý animovaný film nazvaný Lístek (Leaf) je o návratu námořníka domů. Vznikl jako diplomová práce, kterou autorka obhájila v červnu 2019. Poté znovu vstoupila do procesu výroby, upravila některé pasáže a především odstranila voiceover vypravěče, čímž mnohem více vsadila na poetiku obrazu a jeho komunikaci s divákem. Finální podobu tak snímek získal až na začátku letošního roku.
   „Místo své premiéry si snad ani nemohl vybrat lepší. V rámci sekce Generation Kplus se představí návštěvníkům (a porotě) na tomto prestižním, tzv. áčkovém festivalu v Berlíně (20. února – 1. března 2020), který přinese celkem 29 světových premiér a jedenáct debutových filmů z 34 zemí,“ poznamenal Jan Malý.
   Pro zlínskou animaci je to vůbec poprvé, kdy se do této soutěže studentský film z Fakulty multimediálních komunikací UTB z ateliéru animované tvorby dostal.
Irena Frolová, Zlin.cz