Alternativa vystavuje fotografie Jindřicha Štreita
Alternativa vystavuje fotografie Jindřicha Štreita
foto: Jindřich Štreit

Zlínský kraj – Prostory kulturního institutu Alternativa zaplnily fotografie od Jindřicha Štreita. Výstavu s názvem Vzpomínky mohou návštěvníci zhlédnout až do poloviny prosince.
Významný český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog a organizátor kulturního života, to je Jindřich Štreit. Do Zlína se jeho fotografie vrací po dvou letech. Tehdy představil soubor fotografií Ze tmy ke Světlu, jimiž přibližoval vězeňské prostředí.

Tentokrát Zlínu představí snímky tematicky odlišné. Ovšem také výstava Vzpomínky nabízí stejně působivě zachycené emoce, výrazy a mezilidské vztahy člověka. Vždyť právě to je centrem Štreitova fotografického zájmu.

„Výstavu jsem nazval Vzpomínky, protože jsem byl požádán, abych vybral fota z předrevolučního období, a to už je doba, na kterou jen vzpomínáme. Jsou to fotografie především o vztazích mezi lidmi. Mám rád příběhy, a tak každá foténka je pro mne událost. Foténky budou o vztazích mezi mužem a ženou v pokročilejším věku, ale i mladými, dialogu mezi dvěma muži, matky s dítětem, kluci v zákristii…,“ uvedl autor vystavených fotografií.

Díla jsou k vidění už od úterý 15. listopadu a institut Alternativa je bude hostit až do 17. prosince. Výstavu mohou příchozí navštívit od pondělí do pátku vždy od 8 do 12 hodin a odpoledne od 13 do 17 hodin. V soboty potom bude otevřeno od 10 do 16 hodin. Pozor ale na datum 25. listopadu, v tento den totiž výstava přístupná nebude.

Gabriela Škrabalová