Adventní a benefiční vánoční koncerty z kostelů v Rožnově se budou vysílat online
Adventní a benefiční vánoční koncerty z kostelů v Rožnově se budou vysílat online

Rožnov - V letošním roce se neuskuteční klasické adventní koncerty v rožnovském kostele, které byly každoročně pořádány Základní uměleckou školou v Rožnově pod Radhoštěm. Město ve spolupráci s kulturní agenturou T-klub uspořádá tři koncerty, které budou vysílány v kabelové televizi a zároveň on-line formou. První koncert proběhne 13. prosince v neděli, další 20. prosince a poslední 3. ledna 2021.
   Předvánoční období je pro mnohé spojeno s adventními koncerty v rožnovském kostele, které se odehrávají každou adventní neděli. „Aktuální doba však nepřeje setkávání se a pořádání koncertů či kulturních akcí. Přesto jsme však nechtěli upustit od těchto tradičních koncertů. Spolu s kulturní agenturou T-klub jsme zorganizovali náhradní program na 13. a 27. prosince a následně pak na 3. ledna 2021. Koncerty, které se budou odehrávat v kostele Všech svatých a evangelickém kostele bude možno zhlédnout v kabelové televizi a na online platformách,“ uvedla místostarostka Kristýna Kosová.
Již tuto neděli, 13. prosince 2020 od 16.00 hodin se uskuteční první koncert Panova flétna a varhany, Liselotte Rokyta a Jaroslav Tůma. V podání flétnistky a varhaníka zazní klasická hudba a temperamentní rumunské skladby i díla, která patří k poklidné adventní atmosféře. Interpreti tímto vystoupením zároveň připomenou festival Božská flétna, který se bohužel letos nemohl uskutečnit. Koncert bude přenášen z kostela Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm.
   Následující neděli, 20. prosince, se od 16.00 hodin představí Plairsir de Musique Trio. Tento koncert zazní z evangelického kostela v Rožnově pod Radhoštěm. Zájemci uslyší otisk lidové hudby různých národů v renesanční a barokní hudbě, zároveň také lidové písně adventního a vánočního času.
   První lednová neděle, 3. ledna 2021 od 16.00 hodin, přinese vánoční koncert od Rožnovských ogarů a CM Aldamáš. Koncert představí rožnovskou cimbálovou muziku s pásmem tradičních valašských lidových písní a koled. Všechny koncerty lze sledovat na kanálech INFO Rožnova a INFOkanál Rožnov, zároveň také online na TKA a TV Beskyd.
   „V rámci adventních koncertů tradičně podporujeme sociální služby, které působí v Rožnově, letos můžete přispět na jejich transparentní účty. Jistě to v nelehkých dobách ocení, stejně jako my oceňujeme jejich každodenní služby občanům města,“ doplnila místostarostka Kristýna Kosová. Poskytovatelé služeb budou představeni přímo během adventních koncertů.

Elim Vsetín, o.p.s. poskytuje službu Denního centra Rožnov a Noclehárnu Rožnov – transparentní účet 2700485191/2010.
Charita Valašské Meziříčí v oblasti Rožnova poskytuje Centrum osobní asistence, Charitní pečovatelskou službu, Denní stacionář Radost, Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, SASanky – transparentní účet 1766921369/0800.
Iskérka, o.p.s. zajišťuje Sociální rehabilitace – transparentní účet 2100364177/2010.
Kamarád Rožnov, o.p.s zajištuje Sociálně terapeutické dílny - transparentní účet 512102764/0600.
ONŽ, z.s. - Poradna Rožnov poskytuje Odborné sociální poradenství a SAS pro rodiny s dětmi - transparentní účet 102849099/0300.
Sociální služby Vsetín, p.o. zajišťuje Domov pro seniory, Centrum bydlení pro osoby se ZP a Chráněné bydlení Zátiší - transparentní účet 36739851/0100.
Naděje Vsetín zajišťuje službu Denní stacionář pro osoby se ZP - transparentní účet 1404621369/0300.
Mgr. Petra Graclíková, tisková mluvčí MěÚ Rožnov p. R.