62. Zlín Film Festival vyzývá k osobní vzájemné komunikaci
62. Zlín Film Festival vyzývá k osobní vzájemné komunikaci
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – V Kongresovém centru ve Zlíně organizátoři Zlín Film Festivalu představili vizuál festivalu i plánovanou podobu jeho 62. ročníku, který se bude konat od 26. května do 1. června. Tématem letošního festivalu je festival sám a klade důraz na důležitost osobní vzájemné komunikace hlavně v populaci mezi 6 až 16 lety.

Autorem letošního vizuálu je designér Zdeněk Macháček. Ve snaze oslovit mladší generaci návštěvníků využívá letos prvků, se kterými se denně všichni potkávají. „Pomocí info bloku, ikony či komiksové bubliny, hromady filmového materiálu a dominantního nového logotypu festivalu, jasné a veselé barevnosti chceme všechny vyzvat: Zhasněte monitory, omezte e-komunikaci na sítích a pojďte s námi do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu,“ uvedl Zdeněk Macháček.

Šedesátý druhý ročník Zlín Film Festivalu se uskuteční s finanční podporou Zlínského kraje. „Jsme připraveni podpořit festival finančně a poskytneme organizátorům k využití i prostory Baťova mrakodrapu,“ řekl hejtman Radim Holiš, a dodal: „Vítám ten apel letošního festivalu. Lidé by měli odložit mobily, více se spolu potkávat osobně. Všichni se chceme vrátit do života bez omezení.“

Nejstarší a největší festival filmů pro děti a mládež představí soutěžní snímky v tradičních kategoriích, do kterých mohou tvůrci přihlašovat své filmy až do 1. března. Dramaturgové jsou aktuálně ve vrcholné fázi výběru filmů. Pandemie přinesla festivalu kromě komplikací také nové příležitosti v podobě online projekcí. Ty inspirovaly společnost Filmfest k vytvoření nového celoročního projektu. Prostřednictvím vlastní online platformy Zlín Fest Screen nabízí školám po celé republice kvalitní filmovou tvorbu z celého světa včetně metodických pracovních listů.

Tradiční součástí festivalu bude také pestrý doprovodný program, jehož součástí bude například Salon filmových klapek či festivalový půlmaraton, který připomene 100. výročí narození Emila a Dany Zátopkových.

Adéla Čuříková, Krajský úřad Zlínského kraje s využitím tiskové zprávy Zlín Film Festivalu