Kuchařky ze školních jídelen se vzdělávaly
Kuchařky ze školních jídelen se vzdělávaly
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov – Osvěžit si sestavování jídelníčků s ohledem na zásady zdravého stravování, spotřební koš a hygienické požadavky společně s odbornicemi na školní stravování. To byl cíl semináře, kterého se zúčastnily vedoucí a kuchařky ze školních jídelen z rožnovských škol zřizovaných městem Rožnovem pod Radhoštěm.

Školní stravování je služba organizovaná a dotovaná státem, proto jsou zde stanovena poměrně přesná pravidla jako je finanční limit na nákup potravin nebo průměrná měsíční spotřeba určitých druhů potravin tzv. spotřební koš. Jednou z pomůcek, jak sestavit vyvážený, pestrý a přiměřený jídelníček ve školních jídelnách je Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví. Omezování soli, cukru, uzenin, pravidelné zařazování čerstvé zeleniny a ovoce, ryb a luštěnin, různorodost pokrmů ve vztahu ke konzistenci, barevnosti, chuti, tradičním i moderním technologickým úpravám, to vše podporuje zdravé stravování. Seminář pro školní jídelny volně navázal na aktivity a projekty realizované v předchozích obdobích.

V letech 2017–2019 se všechny školní jídelny aktivně zapojily do projektu Rožnovské školní jídelny vaří podle stejného jídelníčku. Ve všech školních jídelnách tak v jeden den mohli strávníci ochutnat jak dýňovou polévkou s popcornem, bramborový toč s valašským zelím a povidly nebo konfitované trhané vepřové s hráškovým pyré, tak i fazolové brownies. V rámci vzájemného sdílení dobré praxe pak město Rožnov pod Radhoštěm vydalo dva Sborníky receptů z rožnovských školních jídelen. Sborníky obsahují recepty odpovídající požadavkům na školní stravování, přičemž jeden ze sborníků obsahuje recepty pouze na pokrmy bezmasé.

Na tuto aktivitu pak v letech 2020–2022 navázal projekt Rožnova pod Radhoštěm a Kysuckého Nového Mesta Hovorme o jedle – žime zdravo a chutne. Zkušenosti při přípravě pokrmů si tentokrát mezi sebou vyměnili pracovníci českých a slovenských školních jídelen na společných setkání v Rožnově pod Radhoštěm a v Kysuckém Novém Meste za účasti odborných lektorů. V rámci tohoto projektu byl vytvořen sborník vybraných českých a slovenských receptů ze školních jídelen – Zdravě a chutně/Zdravo a chutne.

„Nároky na pracovníky ve školních jídelnách jsou nemalé. Splnit všechny požadavky a každý den naservírovat strávníkům nutričně vyvážený a chutný pokrm, nejlépe s úsměvem a přívětivým slovem, není jednoduché. Semináře se zúčastnili pracovníci ze všech školních jídelen zřizovaných městem, což dokládá jejich zájem neustále si zásady zdravého školního stravování připomínat a snažit se přenášet je do své každodenní práce. Přejeme jim hodně spokojených strávníků,“ uvedl starosta města Jan Kučera.

Mgr. Petra Graclíková, tisková mluvčí MěÚ Rožnov pod Radhoštěm