
Zlínský kraj – Regionální zemědělci, potravináři a vinaři si mezi sebe letos díky dotačnímu programu Zlínského kraje rozdělí částku 1,893 milionu korun. Hejtmanství takto podpoří celkem 10 projektů.
„Podpora místních zemědělců a potravinářů pro nás znamená investici do budoucnosti celého regionu. Chceme, aby se lidem ve Zlínském kraji vyplatilo hospodařit, zpracovávat kvalitní suroviny a nabízet je přímo spotřebitelům. Taková činnost posiluje potravinovou soběstačnost, uchovává tradiční receptury a dovednosti a zároveň přináší nové příležitosti pro cestovní ruch. Když se k dobrému jídlu a poctivé práci přidá i zážitek, je to nejlepší vizitka našeho kraje,“ uvedla krajská radní pro oblast zemědělství a životního prostředí Renata Prchlíková.
Získané finance lze využít například na pořádání vzdělávacích a informačních akcí, které jsou spojené s praktickými ukázkami zemědělské prvovýroby, propagaci zemědělského hospodaření a potravinářské výroby nebo na vytvoření systému využití regionálních potravin pro zásobování škol, zdravotnických a sociálních zařízení či dalších gastronomických provozů.
Konkrétně letos Zlínský kraj podpoří například Moštárnu Hostětín, značku Tradice Bílých Karpat, Levandulovou farmu ze Strání, Informační středisko pro rozvoj Moravských Kopanic, Vinařství Dvůr pod Starýma Horama z Boršic, uherskohradišťský Festival vín ze Slovácka či Agrární komoru ve Zlíně, Uherském Hradišti a Kroměříži.
V roce 2024 kraj v rámci tohoto programu mezi 13 projektů rozdělil částku 2,110 milionu korun. Šlo o pilotní ročník programu, který poběží až do května 2026. Více informací je na webu Zlínského kraje https://zlinskykraj.cz/dotace/rp27-25-podpora-regionalni-zemedelske-potravinarske-a-vinarske-produkce.
Mgr. Alena Železníková, Krajský úřad Zlínského kraje